Inštitut za nutricionistiko je že enajstič razglasil najinovativnejša živila, ki so v zadnjem letu prišla na police, so trajnostna in plod slovenskega razvoja ter imajo ugodno hranilno sestavo.

Med letošnjimi najinovativnejšimi živili so čičerkina copatka pekarne Spar, Mlinotestove beljakovinske testenine active protein sedani, linija ekoloških mlečnih napitkov z okusom banane znamke Bio dobrote, solati Champ in Hot Champ ter Nikina bovla iz Spara, piščančja in vegi solata Mexicana iz Pivke perutninarstva ter rastlinska “bolonjez” omaka s korenčkom podjetja Bio Way.

Posebno nagrado za inovativnost v skupini slovenskih tradicionalnih jedi je prejela ekološka kmetija Kukenberger za slane štruklje. Posebno nagrado za inovativnost pri lokalni pridelavi in predelavi živil pa so podelili podjetju Lifis za linijo liofilizirane zelenjave.

Več o utemeljitvah in poteku izbora najdete na povezavi.

Prejem nagrade ključen za promocijo

Projekt sofinancira Ministrstvo za zdravje in podpira Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Inštitut za nutricionistiko je doslej nagrado za najbolj inovativna živila podelil več kot stotim živilom, ki so v svoji kategoriji najbolj izstopala.

Izkušnje doslej nagrajenih podjetij so pokazale, da prejem nagrade in uporaba znaka »Inovacija leta« pomembno prispeva k promociji novo uvedenih živil na trg, saj v množici izdelkov na tržišču potrošniki nova živila pogosto težko prepoznajo.

Vir: Inštitut za nutricionistiko