Evropski teden mobilnosti (ETM), katerega osrednja tema bodo »Varčne poti.«, bo kot vedno potekal med 16. in 22. septembrom. Znana vseevropska pobuda bo letos tudi v Sloveniji spodbujala k zmanjševanju rabe energije v prometu, v središču pozornosti številnih občin pa bo odstranjevanje ovir na površinah za pešce in kolesarje. Priprave na letošnjo izvedbo Evropskega tedna mobilnosti so potekale v okviru 7. nacionalne konference o celostnem prometnem načrtovanju v Laškem. Na njej je kar 200 predstavnikov občin in strokovnjakov s področja trajnostne mobilnosti sodelovalo v pogovorih o pomenu upravljanja parkiranja v celostnem prometnem načrtovanju in trajnostnem prometnem sistemu. Ena od izvedenih delavnic je obravnavala tudi ideje za uresničevanje aktivnosti »Pospravimo ulice.«, ki bo osrednji ukrep občin v okviru letošnje izvedbe ETM.
Infrastruktura za pešce in kolesarje je marsikdaj sicer primerna, a jo nepravilno parkirani avtomobili, zabojniki za smeti, nevzdrževane žive meje in druge ovire delajo nevarno in nepregledno. Marsikje na poteh srečujemo tudi resnejše ovire – ulično razsvetljavo, table, znake – ki bi jih bilo treba odstraniti. V okviru aktivnosti »Pospravimo ulice.« bo ETM občine po vsej Sloveniji povabil, da ovire zabeležijo, na eni izbrani ulici ali območju pa jih odstranijo oz. za njihovo odstranitev pripravijo akcijski načrt.
Leta 2022 je Evropski teden mobilnosti postavil nov rekord v številu sodelujočih občin: udeležila se ga je že skoraj polovica (96 od 212) slovenskih občin.

Aktualne informacije o Evropskem tednu mobilnosti so na voljo na spletnem mestu tedenmobilnosti.si, sveža gradiva o trajnostni mobilnosti za strokovno javnost pa so objavljena na Slovenski platformi za trajnostno mobilnost sptm.si.

 (Vir: MOPE)