Finančna analiza programa Komunalni snovni krog Ljubljana je pokazala, da je strošek nabave higienskega papirja v osnovnih šolah, ki se niso odločile za vključitev v skupni krožni model, v povprečju za 32 % presegal strošek nabave iz krožnega modela, v vrtcih pa je bila ta razlika 19 %, prav tako v korist krožnega modela.

V Ljubljani se že od leta 2016 izvaja krožni program Komunalni snovni krog Ljubljana (KSK), v katerega se pretežno vključujejo javna podjetja in ustanove. Z vključevanjem čim večjega števila uporabnikov higienskega papirja iz lastnega snovnega kroga se krepi krožna kultura v lokalni skupnosti, ki od ravnanja z odpadki prehaja na upravljanje z viri; maksimizirajo se okoljski in družbeni učinki ter – kot smo ugotovili v najnovejši analizi – tudi finančni prihranki.

Med drugimi javnimi uporabniki je tudi 22 ljubljanskih vrtcev in osnovnih šol konec leta 2018 pristopilo k skupnemu zelenemu javnemu naročilu Mestne občine Ljubljana za recikliran higienski papir in izbralo model krožnega gospodarstva – Komunalni snovni krog embalaže tetrapak in higienskega papirja.

Ustanove in podjetja, vključena v program KSK, v svojih prostorih uporabljajo recikliran higienski papir, ki je izdelan iz lokalno zbrane embalaže tetrapak. Pretežni del te embalaže namreč predstavlja visoko kakovosten karton, ki ga je mogoče predelati. Vsi higienski papirnati izdelki iz programa KSK imajo okoljski certifikat Ecolabel, so dermatološko testirani in so potrjeno varni za stik z živili.

 (Vir: Circular Shield d.o.o.)