Evropska komisija je začela spletno javno posvetovanje o razvoju morebitne zakonodaje EU o zdravju tal. Tla so temelj naše prehranske varnosti, saj zagotavljajo 95 % hrane, ki jo zaužijemo. Zagotavljajo številne bistvene storitve in so ključnega pomena za doseganje ključnih ciljev Evropskega zelenega dogovora, kot so podnebna nevtralnost, obnova biotske raznovrstnosti, nič onesnaževanja, zdravi in ​​trajnostni prehranski sistemi ter prožno okolje.

Strategija EU za tla do leta 2030, sprejeta 17. novembra 2021, postavlja vizijo, da bodo vsa tla do leta 2050 v zdravem stanju in da bodo zaščita, trajnostna raba in obnova tal norma. Napoveduje tudi, da bo Komisija vložila nov zakonodajni predlog o zdravju tal, ki bo zagotovil celovit pravni okvir za varstvo tal in jim zagotovil enako raven zaščite, kot velja za vodo, morsko okolje in zrak v EU. Ta predlog bo dopolnil zakon o obnovi narave in zagotovil sinergije z ukrepi za blažitev podnebnih sprememb in prilagajanje.

Trajnostno upravljanje tal in obnova zahtevata sodelovanje širokega spektra gospodarskih in družbenih akterjev. Zato so vse zainteresirane strani, od kmetov do gozdarjev, od zemljiških načrtovalcev do industrije, od nacionalnih vlad do lokalnih oblasti, od nevladnih organizacij do državljanov, vabljene, da delijo svoje poglede na to pobudo o zdravju tal prek spletnega posvetovanja, ki bo potekalo do 24. oktobra 2022.

Vir: https://www.consilium.europa.eu/