Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) je objavila poročilo, ki kaže na to, da se je količina plastike od leta 2000 skoraj podvojila. V letu 2021 je bilo uporabljenih 460 milijonov ton plastike. Posledično se je več kot podvojila tudi količina plastičnih odpadkov, in sicer na 353 milijonov ton.

Kot je navedeno v poročilu, je ob upoštevanju izgub med recikliranjem na koncu bilo pravilno recikliranih le 9 % plastičnih odpadkov. 19 % je bilo sežganih, skoraj 50 % pa odloženih na urejenih odlagališčih. Preostalih 22 % je bilo odloženih na nenadzorovanih odlagališčih, sežganih v odprtih jamah ali izpuščenih v okolje. Skoraj dve tretjini plastičnih odpadkov je predstavljala plastika z življenjsko dobo krajšo od pet let. Od tega je bilo 40 % plastične embalaže, 12 % iz potrošniških dobrin in 11 % iz tekstila.

V letu 2019 naj bi plastika prispevala 3,4 % svetovnih emisij toplogrednih plinov, od tega 90 % zaradi proizvodnje in pretvorbe fosilnih goriv. Glede na količino ustvarjenih odpadkov v svetovnem merilu naj bi bile največje kršiteljice ZDA, kjer je letno ustvarjena količina odpadkov na osebo znašala 221 kilogramov. V evropskih državah je bilo letno ustvarjenih 114 kilogramov odpadkov na osebo, na Japonskem pa 69 kilogramov.

Vir: Svet kapitala