Mag. Gregor Goričar je v intervjuju za revijo ESG pojasnil, kako lahko občine pristopijo k povezovanju sektorjev elektroenergetskega sistema s sektorjem ogrevanja.

Eles je podpisal tretji sporazum, tokrat z Mestno občino Murska Sobota, o povezovanju sektorja ogrevanja z elektroenergetskim sistemom, še prej v Ljubljani, Velenju in Šoštanju. Kaj nalaga sporazum lokalni skupnosti in kaj družbi Eles?

Uvodoma poudarjam, da se po moji oceni trenutna vlada, pristojna ministrstva in energetske družbe v državni lasti skupaj z župani  izzivov, ki nas z zelenim prehodom lokalnih skupnosti in s tem Slovenije čakajo, dobro zavedamo. Odlično sodelujemo, zato sem zelo optimističen, da bomo dobro izpeljali prehod tako, da bomo ohranili ekonomsko, okoljsko in socialno ravnovesje. V to sem prepričan. Krovni sporazum temeljno predstavlja skupen interes podpisnikov/podpisnic nastopanja pri postavitvi vseh potrebnih okvirjev za realizacijo projektov medsektorskega povezovanja elektrike in sektorjev ogrevanja ter hlajenja v luči zelenega prehoda skladno z zavezami v strateških dokumentih Slovenije in EU na prostoru lokalnih skupnosti. Primarno poslanstvo sporazuma je izključno ustvarjanje družbene dobrobiti, katere trajno in nemoteno proizvajanje je v javnem interesu lokalnih skupnosti in Republike Slovenije.

Priprava / dodelava skupne strategije delovanja, torej prehod na obnovljive vire energije in preobrazbe energetske infrastrukture skupaj z energetskimi sanacijami objektov v lokalnih skupnostih – tako javnih kot zasebnih. Strategija rezultira v tako imenovani akcijski načrt lokalne skupnosti, kjer se zapiše, kako in kdaj ter s kakšnimi finančnimi sredstvi bo dekarbonizacija energetskega sektorja izvedena. Akcijski načrt je nato strokovna podlaga kot sestavni del investicijske dokumentacije za črpanje nepovratnih in povratnih finančnih sredstev za realizacijo.

Vir: ESG