Pričakovanja in zahteve o okoljski ozaveščenosti organizacij se povečujejo, izpolnjujejo pa jih lahko samo tiste organizacije, ki se zavedajo svojih vplivov na podnebne spremembe.

Ogljični odtis je eno od orodij za merjenje okoljskega vpliva. Izraža seštevek emisij toplogrednih plinov (TGP), ki jih neposredno ali posredno s svojim delovanjem povzročajo organizacije, izdelki, država, dogodki, posamezniki. Kako torej organizacije lahko vedo, kje povzročajo emisije TGP, kaj je bistveno za poročanje, kako kvantificirati emisije vsega, kar počnejo?

Pri odgovorih na ta vprašanja organizacijam pomagata Protokol o toplogrednih plinih (GHG Protocol), ki je mednarodno orodje za merjenje, poročanje in upravljanje z emisijami TGP, ter preverjanje ogljičnega odtisa s strani tretjih, neodvisnih organov. Slednje organizaciji daje zagotovilo, da so uporabljeni podatki točni, rezultati zanesljivi, sporočenim informacijam pa daje večjo verodostojnost. Izračun ogljičnega odtisa ponazarja stopnjo okoljske učinkovitosti na področju TGP, ki jo dosega organizacija ali izdelek, za kar je ključno razumevanje virov emisij ter poznavanje zahtev standardov in korakov za učinkovito obvladovanje emisij toplogrednih plinov.

Vir: SIQ poročilo