V NEPN je zapisano, da se mora Slovenija o novi jedrski elektrarni odločiti najkasneje do leta 2027, hkrati si GEN energija kot investitor prizadeva za pripravo državnega prostorskega načrta. Kakšno je vaše stališče do gradnje JEK2 in ali menite, da so lahko ena izmed opcij tudi mali modularni reaktorji, saj se za tak razvoj odločajo nekatere države?

Sodim, da bi se morala Slovenija po izčrpni, enakopravni, strokovno večplastni in korektni javni razpravi najkasneje do leta 2025 odločiti, obvezen je referendum, o (ne)gradnji nove JE Krško. Po mojem mnenju je zaradi različnih dolgoročnih okoljskih, varnostnih, ekonomskih, finančnih, etičnih in drugih razlogov ter tisoče let trajajočih posledic proizvodnje in potrošnje jedrske energije gradnja JE Krško 2 kljub nekaterim pozitivnim posledicam (npr. razogljičenje), dolgoročno napačna energetska izbira Slovenije za 21. stoletje. Seveda tudi raba OVE ni brez negativnih okoljskih posledic, kar še dodatno argumentira nujnost »negavatne« energetike in gospodarstva.

Zakaj JEK2 ni dobra izbira?

S finančno izjemno zahtevno, zelo drago in časovno dolgotrajno gradnjo nove JE se energetska samozadostnost Slovenije ne bo povečala, saj jedrsko gorivo v celoti uvažamo. Ob pričakovanem predčasnem zaprtju TE Šoštanj zaradi podnebnih in finančnih razlogov, mislim na letno izgubo v višini več kot 100 milijonov evrov, je treba zaradi številnih oskrbnih in geopolitičnih razlogov kljub ohranjanju jedrskih tveganj in drugim negativnim posledicam obratovanje obstoječe JE Krško podaljšati do leta 2033 oziroma do leta 2043. Trajnostno klavrno in politično pomenljivo je dejstvo, da je Slovenija na repu držav članic EU pri povečevanju količine in deleža OVE. Kar bo seveda ob pričakovanih razmerah pomanjkanja elektrike jedrsko energijo postavilo v položaj edine oskrbne »rešiteljice«. V tem tehnološkem in varnostnem trenutku ne vidim prihodnosti v malih modularnih jedrskih reaktorjih. Stavim na slovenskim razmeram uporabne osnovne gradnike npr. trajnostne energetske strategije Švice, zasnovane na učinkovitejši rabi energije, domačih OVE in postopnemu zapiranju treh še delujočih JE

 Vir: ESG, iz intervjuja z dr. Dušanom Plutom