Zavod RS za zaposlovanje je objavil Javno povabilo delodajalcem za izvedbo programa Zelena delovna mesta. Gre za spodbudo za zaposlovanje brezposelnih oseb na zelenih delovnih mestih. Na voljo so sredstva iz Sklada za podnebne spremembe, in sicer v višini skoraj 2,5 milijona evrov. Predvidena je subvencionirana zaposlitev 300 brezposelnih oseb iz vse Slovenije.

Ponudbo lahko delodajalci oddajo od torka, 23. 8. 2022 naprej na portalu ZRSZ za delodajalce. Namen javnega povabila je spodbujanje delodajalcev k zaposlovanju brezposelnih oseb na zelenih delovnih mestih za nedoločen čas. Zelena delovna mesta so pomemben vidik trajnostnega razvoja, saj lahko prispevajo k ciljem na področju podnebnih sprememb, ohranjanja narave in okolja ter posredno k aktivaciji brezposelnih oseb. Spodbude za zaposlitev lahko prispevajo k ozelenitvi gospodarstva, okrepitvi prizadevanj za učinkovitejšo rabo energije in virov ter k večji odpornosti na vplive podnebnih sprememb ter zmanjšanju emisij toplogrednih plinov.

Povabilo je odprto do porabe sredstev, in sicer najdlje do 30. 6. 2024. Na voljo je skupaj 2.453.280,00 evrov iz Sklada za podnebne spremembe. Delodajalci, ki izpolnjujejo pogoje javnega povabila, za zaposlitev brezposelne osebe na zelenem delovnem mestu lahko prejemajo mesečno subvencijo 680,00 evrov, ki se lahko  izplačuje se lahko največ 12 mesecev. Delovno razmerje morajo skleniti za nedoločen čas. Ponudba za subvencionirano zaposlitev na zelenih delovnih mestih se oddaja elektronsko na portalu za delodajalce.

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor