V Hiši EU v Ljubljani je 12 globalno uveljavljenih podjetij iz sedmih evropskih držav predstavilo rezultate EU projekta Effective. Prvič so bili na ogled prototipi izdelkov iz novih biomaterialov, ki jih bomo kmalu lahko uporabljali v našem vsakdanu. Prototipe kopalk, kolesarskih hlač, preprog iz bionajlona ter embalažo iz biopolimerov so izdelala podjetja H&M, Vaude, Balsan, Carvico in Novamont, pri razvoju pa so sodelovali Aquafil kot vodilni partner, Bio-Mi, Sudzucker, LCE, Circe in komunikacijski partner Cicular Change.

Novi biomateriali so rezultat večletnega sodelovanja močnega mednarodnega konzorcija evropskih organizacij ter zunanjega partnerja Geno iz ZDA. Rezultat predstavlja pomembno inovacijo, ki temelji na načelih krožnega in biogospodarstva. Nova demonstracijska linija je postavljena v podjetju AquafilSLO  v Ljubljani, kar Slovenijo utrjuje na mednarodnem zemljevidu krožnih prebojnikov. Nove materiale so za prve demo izdelke uporabila podjetja H&M, Vaude, Balsan in Carvico. V zaključni fazi EU Horizon projekta Effective, sofinanciranega s stani CBE JU, so partnerji izdelali prototipe in vzorce različnih izdelkov in novih biomaterialov. Od tu naprej se odpirajo možnosti za oblikovanje novih kožnih verig vrednosti na področju biomaterialov za različne industrije, kot so  tekstilna, avtomobilska, prehrambna in gradbena kot tudi za različne embalažne rešitve.

Sogovorniki so izpostavili, da je v zaključni fazi pomembno predvsem to, kako se lahko rezultati nadgradijo in preobrazijo v konkretne rešitve za različne industrije. Našteli so nekaj ključnih pogojev za tovrstni preboj – od podpornega okolja do ustreznega financiranja. Inovacija je dokazala, da je najlon 6 mogoče pridobiti tudi iz surovin rastlinskega izvora namesto iz surove nafte. To je odskočna deska za nadaljnje raziskave, kako v prihodnosti industrijo najlona 6 narediti neodvisno od fosilnih goriv.

(Vir: Circular Change)