Skupina HSE je največji proizvajalec električne energije iz obnovljivih virov v Sloveniji, med katere sodi tudi energija vode. Naše hidroelektrarne na Dravi, Soči in Savi so leta 2022 skupaj proizvedle 2.560 GWh električne energije, kar predstavlja približno polovico proizvodnega portfelja skupine HSE ter oskrbo 571 tisoč oz. 66 % gospodinjskih odjemalcev. Na ravni Slovenije pa skupina HSE proizvede več kot tretjino električne energije iz vode.

Pri gradnji in energetski izrabi vodnega potenciala naših rek ves čas upoštevamo okoljevarstvene zahteve ter načela trajnostnega in sonaravnega razvoja, vse s ciljem učinkovitega in vsestransko koristnega zelenega prehoda Slovenije v brezogljično družbo, prilagajanja in odpornosti na podnebne spremembe ter dviga samooskrbe Slovenije z električno energijo, predvsem iz obnovljivih virov.

Skupina HSE ima na področju pridobivanja električne energije iz slovenskih rek velike načrte. Eden najpomembnejših je začetek gradnje hidroelektrarn na srednji Savi: te bodo, ko bodo vse zgrajene, proizvedle dodatnih 1.105 GWh električne energije, kar bo zadoščalo za oskrbo 246 tisoč gospodinjstev. Zanimive in pomembne pa so tudi priložnosti, ki se kažejo v sočasnem izkoriščanju več vrst energetskih potencialov. Ob hidroelektrarni Brežice na spodnji Savi je tako že zgrajena prva hibridna elektrarna v Sloveniji, ki proizvaja obnovljivo električno energijo iz vode in sonca, istočasno pa pretočna akumulacija omogoča shranjevanje viškov električne energije in deluje kot baterija. Na brežinah hidroelektrarne Zlatoličje pa so Dravske elektrarne Maribor postavile 2,5 MW sončno elektrarno: načrtovani potencial sončnih elektrarn na brežinah HE Formin in HE Zlatoličje je kar 30 MW.

(Vir: HSE d.o.o.)