Zavod za gradbeništvo Slovenije je obeležil častitljivih 75 let delovanja. Zavod za gradbeništvo (krajše ZAG) je osrednji znanstveno – raziskovalni javni zavod, ki s svojim raziskovalnim delom pri razvoju materialov, konstrukcij in tehnologij dviga nivo gradbeništva. Direktor ZAG-a doc. dr. Aleš Žnidarič je na slovesnosti izpostavil sledeče:

»Tehnološka razvitost je predpogoj za uspešno družbo in posledično za blaginjo državljanov. Gradbeništvo je panoga, ki se prepočasi prilagaja novim trendom se nahaja pred izzivi, ki bodo temeljili na razvoju in novih znanjih. Brez najmanjšega dvoma bo ZAG v teh procesih odigral svojo vlogo in naše znanje bo puščalo sledi ne le v Sloveniji, ampak tudi širše.«

Na slovesnosti so podelili Turnškovega priznanja za raziskovalce, ki so jih prejeli: dr. Andrea Lucherini, dr. Tadeja Kosec in dr. Andrej Anžlin. Nagrado za življenjsko delo je prejel izr. prof. dr. Andraž Legat. Častni znak ZAG za uspešno sodelovanje so prejeli: Kemijski inštitut, Geološki zavod Slovenije, DARS d. d., Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo in 2TDK d. o. o..

Vir: ZAG