Evropska komisija je z javno razpravo začela zbirati mnenja o osnutku uredbe ReFuelEU, ki za letalstvo vzpostavlja prostovoljni sistem označevanja za lete. Evropska oznaka emisij leta potnikom prinaša verodostojno in standardizirano informacijo o ogljičnem odtisu njihovega leta, letalske družbe pa naj bi z enakimi konkurenčnimi pogoji spodbudila k izboljšanju njihove okoljske učinkovitosti.

Evropska komisija začenja javno posvetovanje glede osnutka uredbe ReFuelEU, ki uvaja evropske oznake emisij leta (EU Flight Emissions Label – FEL). Te so namenjene informiranju potnikov z verodostojnimi in usklajenimi okoljskimi podatki letov. Pri rezervaciji leta znotraj Evropske unije prek spleta bodo potniki lahko preverili standardizirano informacijo o ogljičnem odtisu svojega leta. Kot EK navaja v sporočilu za javnost, bi si 80 odstotkov potnikov želelo biti seznanjenih o ogljičnem odtisu svojega leta, le 5 odstotkov pa naj bi jih imelo dostop do takšnih informacij.

Preberite še: Preverjeni certifikati – kažipot za potrošnike

Z letom 2025 se bodo letalski prevozniki, ki opravljajo lete znotraj EU ali iz EU lahko prostovoljno pridružili pobudi, logotip FEL pa bo prikazan skupaj s podatki o izpustih toplogrednih plinov. To naj bi pripomoglo k informiranju potnikov in k zaščiti pred morebitnimi zelenimi zavajanji. Ključno vlogo pri implementaciji uredbe bo imela Agencija Evropske unije za varnost v letalstvu (EASA), zbiranje informacij, preverjanje podatkov in ocenjevanje izpustov pa bo skladno s standardom EN ISO 14083:2023.

refueleu eu flight emissions label FEL 2
Slika je simbolična (Vir: Pixabay)

Oznaka naj bi spodbudila letalske prevoznike k izboljšanju okoljske učinkovitosti
“Kot potnikom nam bo evropska označba emisij leta olajšala dostop do verodostojnih informacij glede izpustov CO2 povezanih z našim letom, predem kupimo vozovnice,” pojasnjuje evropski komisar za podnebno ukrepanje Wopke Hoekstra in dodaja, da bodo tako zagotovljeni enaki konkurenčni pogoji za letalske prevoznike, ki opravljajo lete na istih progah. “Prihajajoča oznaka bo spodbujala letalske družbe k izboljšanju njihove okoljske učinkovitosti z obnavljanjem flot z učinkovitejšimi letali in rabo bolj trajnostnih goriv,” je še povedal.