Evropska komisija je objavila revidiran okvir za spremljanje krožnega gospodarstva, da bi izboljšala spremljanje napredka pri prehodu na krožno gospodarstvo v EU. Podatki kažejo, da si mora EU še naprej prizadevati za zmanjšanje porabe materialov in nastajanja odpadkov, da bi dosegla svoje cilje. Kljub nekaterim izboljšavam je gospodarstvo EU še vedno večinoma linearno, saj sekundarni materiali predstavljajo manj kot 12 % vseh materialov, ki se uporabljajo v gospodarstvu EU. Trgovina s sekundarnimi surovinami se povečuje tako znotraj EU kot tudi z državami, ki niso članice EU. V zadnjih letih so sektorji krožnega gospodarstva postali bolj inovativni in rastejo v smislu naložbdodane vrednosti in delovnih mest. V sektorjih je zaposlenih 4,3 milijona ljudi, kar je 11 % več kot leta 2015, dodana vrednost pa se je povečala za 27 % in znaša približno 299 milijard evrov.

Emisije toplogrednih plinov EU iz proizvodnih dejavnosti so se v obdobju 2008–2021 zmanjšale za približno 25 %, kar kaže, da ima prehod na krožno gospodarstvo pomembno vlogo pri doseganju podnebne nevtralnosti.  Revidirani okvir za spremljanje krožnega gospodarstva vključuje nove kazalnike, kot sta odtis materialov in produktivnost virov.

Celotno sporočilo: https://environment.ec.europa.eu/news/circular-economy-faster-progress-needed-meet-eu-resource-efficiency-targets-ensure-sustainable-use-2023-05-15_en

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji