Od 6. 10. do 10. 10. 2024 je na Biotehniški šoli Maribor potekala izmenjava dijakov in učiteljev v okviru Erasmus+ projekta AgrosylviMob. AgrosylviMob je projekt v agrogozdarstvu. Njegov cilj je: ustvariti pogoje za usposabljanje pripravnikov, ki bodo delali v sektorju pridelave zelenjave in sadja. V ta namen bo oblikovan strokovni referenčni okvir 3. stopnje in orodja za praktično poučevanje. Orodja, ki bodo ustvarjena v okviru AgrosylviMob, bodo omogočila tudi izvajanje tečajev. Ti bodo vključeni v registre nazivov in certifikatov držav, iz katerih izhajajo partnerji. Tečaji usposabljanja bodo namenjeni vsem zainteresiranim, vključevali pa bodo tudi ranljive skupine.

Letos smo na naši šoli gostili šole in socialna podjetja iz Francije, Avstrije, Italije, Španije in Mayotta (francoski departma).

Čeprav se na naši biotehniški šoli ne ukvarjamo z agrogozdarstvom, je bil eden od ciljev izmenjave, kako postaviti temelje za postavitev agrogozdarstva na šoli. Primere te dejavnosti smo si lahko ogledali na Mayottu in nekaj podobnega želimo ustvariti tudi na naši šoli. Zato smo se odločili, da zasadimo oz. oblikujemo AgrosylviMob njivo.

Z dijaki smo morali na prostoru, kjer bo bodoča njiva, najprej raziskati sestavo tal. Pri tem opravilu smo se naučili pravilno odvzeti vzorce, ki smo jih kasneje v laboratoriju analizirali. Z analizo pridobljenih vzorcev smo ugotovili, kakšni sta tekstura  in  reakcija tal (pH) ter kolikšne so v vzorcih vrednosti fosforja, amonijaka, nitratov in nitritov.

Sledila je zasaditev njive. Nanjo smo z dijaki posadili kmetijske in gozdne rastline, ki so tipične za naše okolje: jablano lesniko, jerebiko, vinsko trto, glog, črni bezeg, ribez in robido. V osrednjem delu pa smo prostor namenili zasaditvi zelenjave, zelišč, krompirja in drugih rastlin. Cilj, ki smo si ga zastavili, je: da bodo rastline pomagale ena drugi s senčenjem, zaščito pred vetrovi, zadrževanjem vlage in bodo opora druga drugi. S tem smo hoteli ustvariti zasaditev, ki ne bo odvisna od našega poseganja vanjo (dognojevanje, uporaba pesticidov, zalivanje). Projekt je dolgoročen, zato rezultati ne bodo vidni iz danes na jutri.

Vir: Simon Gračner, Biotehniška šola Maribor