Evropski forum za proizvodnjo (European Forum for Manufacturing – EFM) je organiziral posvet o pripravi novega evropskega zakona o kritičnih surovinah. V EU je nujno treba zagotoviti trajnostno oskrbo s surovinami in zlasti kritičnimi materiali. Na poti do podnebne nevtralnosti se Evropa močno zanaša na obnovljive vire energije in baterije za razogljičenje mobilnosti, energetskih sistemov in drugih sektorjev. A pri proizvodnji za zeleni prehod bo potrebovala znatne odstotke litija, niklja in kobalta, ki ostajajo temeljne sestavine baterij in katerih uporaba naj bi do leta 2050 vztrajno naraščala. Enako bodo potrebni beton, železo in jeklo, ki sestavljajo 90 % vetrnih turbin. Drugi ključni materiali so tudi aluminij, krom, baker, mangan, molibden, nikelj in elementi redkih zemelj (neodim, disprozij, prazeodim).

Evropa ostaja zelo izpostavljena motnjam v trgovinskih tokovih surovin, saj se danes manj kot 3 % baterij proizvede v Evropi. Enako velja glede sončnih panelov. Zagotavljanje oskrbe s surovinami ni le strateškega pomena – evropskim podjetjem bi omogočilo tudi pridobitev poti od rastočega trga, ki naj bi leta 2030 dosegel od 360-500 milijard evrov na svetovni ravni.

Poslanec Franc Bogovič je na posvetu izpostavil, da sta Stabilen regulativni okvir in sodelovanje med državami EU predpogoj za naložbe v zmogljivosti EU za pridobivanje, predelavo in recikliranje surovin. Razmisliti bo treba o strateških sektorjih povpraševanja po surovinah. Evropa potrebuje tudi seznam prednostnih surovin za baterije in drugo čisto tehnologijo, ki bo odražal dejanske potrebe energetskega prehoda – tako danes kot do leta 2030 ter nato leta 2050, ko naj bi dosegli podnebno nevtralnost.

 (Vir: Franc Bogovič, poslanec Evropskega parlamenta SLS/EPP)