Evropska komisija v julijskem svežnju odločitev o ugotavljanju kršitev nadaljuje postopke zoper države članice, ki niso izpolnile obveznosti iz prava EU.

Komisija je z uradnim opominom začela postopek za ugotavljanje kršitev proti Sloveniji, ker ne upošteva okvirne direktive o vodah (Direktiva 2000/60/ES). Direktiva od držav članic zahteva, da pripravijo program ukrepov za vsako vodno območje, da se zagotovi dobro stanje evropskih vodnih teles, kot so reke in jezera. V Sloveniji nacionalno pravo ne določa jasnih pravil o rednem preverjanju dovoljenj ali koncesij za odvzem vode, predhodnih dovoljenj za točkovne vire odvajanja in splošno veljavnih pravil za razpršeno odvajanje. Komisija se je odločila, da z uradnim opominom začne postopek za ugotavljanje kršitev proti Sloveniji (INFR(2024)2051) zaradi nepopolnega izvajanja zahtev iz Konvencije o dostopu do informacij, udeležbi javnosti pri odločanju in dostopu do pravnega varstva v okoljskih zadevah (Aarhuška konvencija). Slovenija v nacionalni zakonodaji ne zagotavlja pravice do izpodbijanja vseh odločitev ali opustitev nacionalnih organov pred sodiščem na naslednjih področjih okoljske politike: varstvo narave, kakovost zraka, ravnanje z odpadki in upravljanje voda.

Slovenija in vse druge države članice so od Komisije prejele uradni opomin, ker niso izpolnile ciljev glede zbiranja in recikliranja odpadkov. Najnovejši razpoložljivi podatki, ki so jih sporočile države članice, kažejo, da nobeni ni uspelo doseči več ciljev glede zbiranja in recikliranja odpadkov iz veljavne zakonodaje EU o odpadkih. Slovenija je prejela še dodaten uradni opomin, ker v nacionalno zakonodajo ni pravilno prenesla Direktive (EU) 2017/1371 o boju proti goljufijam, ki škodijo finančnim interesom Unije, z uporabo kazenskega prava (direktiva o zaščiti finančnih interesov).

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji