Evropska komisija je danes objavila sklop pogosto zastavljenih vprašanj za podporo deležnikom pri izvajanju pravil EU o poročanju podjetij o trajnostnosti. Objava je del stalnih prizadevanj Komisije za večjo uporabnost okvira EU za trajnostno financiranje za podjetja in zmanjšanje upravnega bremena zanje. Pogosta vprašanja med drugim zadevajo področje uporabe pravil, datume začetka uporabe in izvzetja. Pojasnjujejo na primer, kdaj lahko podjetja uporabijo ocene, namesto da bi morala zbirati informacije o vrednostni verigi od dobaviteljev ali partnerjev.

»EU je v zadnjih šestih letih sprejela pomembne ukrepe za vzpostavitev celovitega okvira za trajnostno financiranje, ki podjetja spodbuja k prehodu. Zdaj želimo zagotoviti, da so naša orodja uporabna in učinkovita, hkrati pa še naprej zmanjševati upravno breme za podjetja. Pogosta vprašanja zagotavljajo pomembna pojasnila in bodo dodatno zmanjšala potrebo podjetij po zunanjem pravnem ali drugem svetovanju pri uporabi pravil. Podjetja si močno prizadevajo, da bi bila bolj trajnostna, kar srednjeročno prispeva h krepitvi njihove konkurenčnosti,« je pojasnila evropska komisarka za finančne storitve, finančno stabilnost in unijo kapitalskih trgov Mairead McGuinness.

Direktiva glede poročanja podjetij o trajnostnosti je temelj agende EU za trajnostnost in evropskega zelenega dogovora. Posodobila in okrepila je pravila o socialnih in okoljskih informacijah, ki jih morajo sporočati podjetja. Veljati je začela januarja lani, prva podjetja, za katera veljajo nova pravila, pa mora začeti poročati leta 2025 za poslovno leto 2024.

Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/MEX_24_4182

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji