Strokovni posvet Prehranska varnost v luči zelenega prehoda je organiziral Nacionalni inštitut za biologijo (NIB). V okviru posveta je potekala tudi okrogla miza o trajnosti živilskih sistemov kot temelju prehranske varnosti in okoljske vzdržnosti. Državna sekretarka Tatjana Buzeti je izpostavila, da si bo Slovenija s spodbudami Strateškega načrta skupne kmetijske politike 2023–2027 v naslednjem programskem obdobju zagotovila dolgoročno prehransko varnost, zeleni preboj in trajnostni razvoj kmetijstva, gozdarstva, živilske industrije in podeželja.

Trajnostni način pridelave in predelave hrane mora biti sposoben zagotoviti varno in ustrezno prehrano vsem, kar vključuje tudi zmanjšanje fitofarmacevtskih sredstev za 50 odstotkov do leta 2030, kar je cilj evropske zakonodaje. Gre za kompleksne in sistemske izzive, ki zahtevajo kombinacijo med seboj povezanih ukrepov na lokalni, nacionalni, regionalni in globalni ravni. Pomembno nalogo pri monitoringu na tem področju izvaja NIB skupaj s Fitosanitarno inšpekcijo.

 (Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)