Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) je 31.3.2023 objavila »Javni razpis za sofinanciranje dolgoročnejših velikih raziskovalno-inovacijskih sodelovalnih programov na lestvici TRL 3-6« (https://www.arrs.si/sl/NOO/razpisi/23/razpis-TRL-3-6-23.asp). Namen razpisa je sofinanciranje večjih raziskovalnih in inovacijskih projektov, pri katerih sodelujejo gospodarstvo in raziskovalne organizacije, sredstva za sofinanciranje pa prihajajo iz Načrta za okrevanje in odpornost (NOO). Ob pregledu razpisa je mnogim potencialnim prijaviteljem postalo hitro jasno, da razpisni pogoji omogočajo osnovanje konzorcijev in prijavo na razpis samo javnim raziskovalnim zavodom in podjetjem ter da razpis s tem izključuje vse »ne-javne« raziskovalne organizacije, ki niso ustanovljene s strani države oziroma niso ustanovljene kot podjetja po Zakonu o gospodarskih družbah.

Razpis tako krši več določil Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID), Splošni akt ARRS pa tudi načela NOO. Vsi omenjeni dokumenti namreč pravno in vsebinsko zagotavljajo in poudarjajo enakopravnost raziskovalnih organizacij, njihovo medsebojno sodelovanje in njihovo sodelovanje z gospodarstvom ter zagotavljajo načela enakih možnosti in konkurenčnosti. V nasprotju s temi dokumenti pa razpis z izključitvijo zasebnih raziskovalnih organizacij, ki so jih pogosto ustanovila podjetja ali interesna združenja podjetij, ovira splošni razvoj znanstvenoraziskovalne in inovacijske dejavnosti, zavira sodelovanje med raziskovalnimi institucijami in gospodarstvom, ovira prenos znanj iz raziskovalne sfere v gospodarstvo ter zavira delovanje razvojnih jeder v gospodarstvu. Podpisani so ARRS seznanili z navedenimi kršitvami zakonodaje in zahtevali spremembo razpisnih pogojev oziroma njihovo uskladitev z zakonskimi zahtevami, odgovor še pričakujejo. Menijo, da bi z omenjeno problematiko morala biti seznanjena tudi širša javnost, za prekinitev opisane prakse in v izogib morebitnim prihodnjim poskusom podobnih razpisov z diskriminatornimi pogoji.

 V imenu naslednjih raziskovalnih in drugih organizacij: TECOS razvojni center orodjarstva Slovenije, FTPO – Fakulteta za tehnologijo polimerov, InnoRenew COE, Kometenčni center za sodobne tehnologije vodenja, IOS – inštitut za okoljevarstvo in senzorje, Štajerska Gospodarska zbornica.

Vir: ICP