Promocija

V današnjem industrijskem okolju, ki je podvrženo pogostim spremembam, digitalizacija ni več izbira, ampak nuja za preživetje in rast podjetij. Generalni direktor Schneider Electrica za Slovenijo, Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, Arthur Vašarević, poudarja, kako pomembne so pametne tehnologije za preobrazbo proizvodnih procesov, s poudarkom na novih možnostih in prednostih za podjetja vseh velikosti.

V današnjem industrijskem okolju, ki je podvrženo pogostim spremembam, kako pomembna je digitalizacija za preživetje in rast podjetij?

Digitalizacija ni več izbira, ampak nuja za preživetje in rast podjetij. Industrija se danes sooča s četrto industrijsko revolucijo, ki temelji na avtomatizaciji, izmenjavi podatkov in uporabi pametnih tehnologij, kot so IoT (Internet of Things), umetna inteligenca (AI) in napredna analitika. V tem kontekstu pametne tehnologije igrajo ključno vlogo pri preobrazbi proizvodnih procesov in odpiranju novih možnosti za podjetja vseh velikosti. Te tehnologije preoblikujejo proizvodne procese in odpirajo nove priložnosti za podjetja vseh velikosti. Avtomatizacija in optimizacija virov povečujeta učinkovitost in zmanjšujeta obratovalne stroške. Analiza podatkov omogoča boljše odločanje, prilagodljivost proizvodnih linij potrebam trga pa podjetja naredi bolj agilna. Najpomembnejša za nas sta energetska učinkovitost in trajnostni materiali, ki prispevajo k ekološki zavesti in varovanju našega okolja. Z integracijo pametnih tehnologij podjetja postajajo bolj učinkovita, konkurenčna in pripravljena na prihodnje izzive.

Kako bi opisali trenutno revolucijo v proizvodnji, znano kot Industrija 4.0?

Industrija 4.0 predstavlja četrto industrijsko revolucijo, ki temelji na integraciji pametnih sistemov. Ti sistemi omogočajo povezovanje vseh delov proizvodnega procesa, od nabave surovin do dostave končnih izdelkov. Ključne tehnologije, ki sem jih omenil, omogočajo zbiranje in analizo podatkov v realnem času, s čimer se optimizirajo proizvodni procesi in povečuje učinkovitost. Primer tega je podjetje Pressequip iz Francije, specializirano za stroje za stiskanje in rezanje ter dobavitelj za podjetja, kot je Swatch. Pressequip je s pomočjo Schneider Electrica uspešno preusmeril svojo proizvodnjo na izdelavo mask med pandemijo. Z uporabo rešitve EcoStruxure Machine je podjetje optimiziralo čas proizvodnje in zagotovilo neprekinjeno proizvodnjo prek prediktivnega vzdrževanja, s čimer je povečalo dobičkonosnost za 20 %.

Katere so glavne prednosti uporabe pametnih tehnologij v proizvodnji?

Prednosti so številne. Na primer IoT senzorji omogočajo zbiranje in analizo podatkov v realnem času, kar optimizira proizvodne procese in zmanjšuje zastoje, s čimer se povečuje učinkovitost ter produktivnost. Digitalizacija omogoča tudi natančno spremljanje porabe virov, kar zmanjšuje obratovalne stroške. Naš sistem EcoStruxure na primer pomaga podjetjem optimizirati porabo energije. Analiza podatkov in umetna inteligenca izboljšujeta kakovost izdelkov, saj omogočata spremljanje in korekcijo skozi celoten proizvodni proces. Poleg tega pametne tehnologije omogočajo hitrejšo prilagoditev spremembam na trgu in zahtevam kupcev, kar skrajša čas, potreben za uvedbo novih izdelkov.

Ali nam lahko podate primer uporabe pametnih tehnologij v praksi?

V Schneider Electricu je ključ do uspešne digitalne preobrazbe v integraciji pametnih tehnologij v vse vidike poslovanja. Nekateri primeri vključujejo arhitekturo in platformo EcoStruxure, ki zagotavlja odprte, interoperabilne rešitve in omogoča povezovanje, zbiranje in analizo podatkov iz različnih sistemov in naprav. Glede na razlike med različnimi podjetji smo razvili številne rešitve, kot so EcoStruxure Power, Building, Machine, IT in Grid, s katerimi zadovoljimo njihove potrebe. Sodelovanje z našimi sestrskimi podjetji in podjetji iz industrije nam je omogočilo izdelavo številnih uspešnih izdelkov in kampanj. Prva, ki mi pride na misel, je sodelovanje s podjetjem AVEVA, našim podjetjem, specializiranim za industrijsko programsko opremo, ki zagotavlja digitalne rešitve za industrijske sektorje, kot so energetika, proizvodnja, infrastruktura, kemična industrija, rudarstvo in transport. Z njimi smo že dolgo sodelovali, ena od plodnejših pa je bila vgradnja AVEVA sistema v podjetje za vodooskrbo Međimurske vode. S platformo se je centraliziral celoten nadzorno-upravljalni sistem, vodjem in inženirjem pa je omogočil stalen vpogled v stanje številnih objektov, povezanih v sistem. Omogočil je spremljanje in analizo operativnega dela ter vpogled v nastale okvare, kot tudi njihovo preprečevanje. Z daljinskim nadzorom celotnega sistema so Međimurske vode dosegle še zanesljivejšo in bolj ekonomično oskrbo z vodo. Implementacija naše aplikacije v čistilne naprave in omrežja za distribucijo vode lahko tako izboljša operativno učinkovitost (OPEX) do 25 % ter zmanjša skupne stroške lastništva (TCO) za 20 %.

Kateri so največji izzivi digitalizacije in kako jih premagati?

Digitalizacija prinaša številne prednosti, vendar podjetja sooča tudi z določenimi izzivi. Ključni izzivi vključujejo pomanjkanje strokovnega kadra, visoke začetne naložbe in varnostne grožnje povezane s kibernetskimi napadi. Da bi premagali te izzive, je pomembno vlagati v izobraževanje in usposabljanje zaposlenih, skrbno načrtovati in upravljati naložbe ter implementirati napredne varnostne ukrepe. To lahko upočasni proces digitalne preobrazbe in zmanjša konkurenčnost podjetij, vendar velike možnosti za izboljšanje poslovanja prinašajo tudi svoje tveganje. Zato je potreben premišljen in sistematičen pristop, s katerim se bodo uspešno premagali izzivi, ki jih prinaša digitalizacija.

Kakšna je vaša vizija prihodnosti industrije glede na digitalizacijo?

Digitalizacija industrije ni le prihodnost, ampak sedanjost, ki že preoblikuje proizvodne procese po vsem svetu. Pametne tehnologije omogočajo podjetjem, da postanejo učinkovitejša, prilagodljivejša in konkurenčnejša. V Schneider Electricu smo zavezani k zagotavljanju inovativnih rešitev, ki našim strankam pomagajo izkoristiti polni potencial digitalne preobrazbe in doseči svoje poslovne cilje.

 

 

Follow us on: TwitterFacebookLinkedInYouTubeInstagramBlog

 Hashtags:  #LifeIsOn, #sustainability, #IoT, #AI, #EcoStruxure #Industrija4.0