Kot kažejo najnovejša poročila o ekološkem odtisu in biokapaciteti, ki jih je pripravila organizacija Footprint Data Foundation (FDF), bomo letos svetovni dan ekološkega dolga obeležili 1. avgusta. To pomeni, da bomo na ta dan porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih lahko Zemlja obnovi v enem letu, zato bomo do konca leta živeli na kredo oziroma v t. i. ekološkem dolgu. Svetovni dan ekološkega dolga nam je v primerjavi z lanskim letom, ko smo ga obeležili 2. avgusta, torej uspelo zamakniti, a žal v napačno smer.

V zadnjih petih letih se je trend ekološkega dolga sicer nekoliko izravnal, kljub temu pa napredek pri zamiku dneva ekološkega dolga še vedno ni dovolj hiter in ambiciozen glede na razsežnost izzivov, s katerimi se soočamo. Dan ekološkega dolga za leto 2024 nas kritično opominja, da naravne vire uporabljamo 1,7-krat hitreje, kot jih lahko planet obnovi. Z osredotočanjem na inovativne rešitve, povezane z mesti, energijo, hrano, prebivalstvom in planetom, lahko bistveno premaknemo datum, ugotavljajo v organizaciji Global Footprint Network.

Ekološki odtis je merilo vpliva človeških dejavnosti na okolje. Predstavlja količino naravnih virov, ki jih porabimo za zadovoljevanje svojih potreb, in količino odpadkov, ki jih pri tem ustvarimo. Z drugimi besedami, ekološki odtis vključuje vse od hrane, ki jo jemo, do energije, ki jo porabimo, in izdelkov, ki jih kupujemo.

Vir: Inštitut za zdravje in okolje