Upravni odbor Energetske zbornice Slovenije se je seznanil z analizo cen električne energije in zemeljskega plina v Republiki Sloveniji in drugih državah članicah EU v obdobju 2019 – 2023. Predstavila sta ju predsednik EZS mag. Aleksander Mervar (cene električne energije) in Darja Močnik iz Gospodarske zbornice Slovenije (cene zemeljskega plina). V svetu energetike je pomembno razumeti, kako se stroški energije razlikujejo med državami in kako se ti stroški razdelijo na različne komponente, kot so stroški energije in oskrbe, omrežninski stroški ter davki, pristojbine in dajatve.

»Cene za gospodinjske odjemalce so bile v EU leta 2023 za 48,5 % višje kot v Sloveniji, v Nemčiji so bile višje za 113,32 % kot v Sloveniji, cene v sosednjih državah so bile za 18,73 % višje kot pri nas. Tu moram opozoriti na politiko Hrvaške in Madžarske, ki je izrazito v prid gospodinjskemu odjemu. V EU smo imeli osme najnižje cene. Ti podatki so rezultat sprejetih ukrepov Vlade RS v letih 2022 in 2023: zamejene cene, nižji DDV, odprava nekaterih prispevkov. Relativno najnižje končne cene so imeli gospodinjski porabniki z letno porabo med 5.000 in 14.999 kWh,« je svoje izračune predstavil mag. Mervar.

Dodal je, da ima sedem držav nižji bruto domači proizvod (BDP) kot Republika Slovenija, imajo pa višje končne cene. »Rangiranje je po tej primerjavi še boljše – glede na BDP smo imeli šeste najnižje cene,« je povedal.

V letu 2023 je bila povprečna cena zemeljskega plina (energenta) za negospodinjske odjemalce za povprečno porabniško skupino v EU 59,4 EUR/MWh, v območju evra 58,5 EUR/MWh in v Sloveniji 59,1 EUR/MWh, kar pomeni majhne razlike. Najvišja med primerljivimi sosednjimi državami je bila na Madžarskem (83,1 EUR/MWh). Največje odstopanje je pri porabniški skupini od (I1) in (I2), kjer je bila cena energenta v Sloveniji višja za dobro desetino kot v EU-24, pri porabniški skupini (I3) za 3 %, pri porabniški skupini (I4) pa je bila nižja za dobro desetino.

 Končna cena zemeljskega plina brez DDV za negospodinjske odjemalce v Sloveniji je bila na splošno nižja v primerjavi z evropskim povprečjem pri vseh porabniških skupinah, in sicer od 0 do 13 %. V letu 2023 je bila povprečna cena zemeljskega plina brez DDV za negospodinjske uporabnike v EU-24 72,4 EUR/MWh, v območju evra 72,2 EUR/MWh, v Sloveniji pa 67,6 EUR/MWh, kar je nižje od povprečja EU in območju evra. Nižjo od Slovenije med primerljivimi državami je bila na Hrvaškem (66,6 EUR/MWh) in v Avstriji (63,8 EUR/MWh).

V letu 2023 je bila povprečna cena energije (zemeljskega plina) za gospodinjske odjemalce za povprečno porabniško skupino v EU 73,4 EUR/MWh, v območju evra 79,9 EUR/MWh. V Sloveniji je bila ceno energenta 71,8 EUR/MWh, kar je nekoliko nižje od povprečja EU. Višjo ceno energenta od Slovenije so imele Avstrija, Italija in Nemčija, nižjo pa Hrvaška in Madžarska.

Vir: EZS