Na spletni strani Naša super hrana so objavljeni rezultati desetega popisa osnovnih prehranskih proizvodov z dne 17. januarja 2023. Rezultati analize kažejo, da je vrednost povprečne najcenejše košarice 15 osnovnih živil najnižja od pričetka spremljanja cen. Primerjava gibanja cen v zadnjih dveh tednih pa razkriva znižanje cen mesa.

Glede na pretekli popis se je povprečna vrednost najcenejše košarice znižala za kar 2,84 evra oziroma za skoraj šest odstotkov in pol. Na tokratnem popisu je vrednost najcenejše košarice znašala 39,06 evra, sledita dva trgovca z malenkost dražjima košaricama, ki znašata 39,43 evra in 39,79 evra. Pri ostalih treh trgovcih so vrednosti najcenejše nakupne košarice 15 osnovnih živil nekoliko višje (v primerjavi z najcenejšimi tremi trgovci), najdražja košarica tokratnega popisa pa je znašala 44,28 evra. Posebnost tokratnega popisa je, da se je cena košarice povečala le pri enem trgovcu. Glede na celotno obdobje spremljanja gibanja cen košarice 15 osnovnih živil (od 13. 9. 2022 do 17. 1. 2023) je bila vrednost povprečne najcenejše košarice na tokratnem popisu najnižja, in sicer znaša 41,28 evra. To je za dobrih 17 odstotkov manj od vrednosti na prvem popisu, ko je znašala 49,90 evra.

Analize zadnjega (desetega) popisa razkrivajo, da so se v primerjavi z devetim popisom najbolj podražili žitni izdelki: testenine za skoraj šest odstotkov, moka za malo več kot štiri odstotke ter kruh za dobre tri odstotke in pol. Opazno pa so se znižale cene svinjskega mesa, ki so padle za malo manj kot četrtino, ter cene govejega mesa, ki so se znižale za petino v primerjavi s prvim popisom v letu 2023.

 (Vir: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano)