Po slabšem juliju je bil avgust v primerjavi z istim obdobjem lani tako po prihodih kot prenočitvah turistov rekorden, kažejo prvi podatki statističnega urada. Turistični delavci so upali, da bo tako, saj je bil lanski avgust nekoliko slabši zaradi katastrofalnih poplav. Kljub nekoliko skromnejšemu obisku v juniju in juliju pa so rezultati tudi v prvih osmih mesecih najboljši doslej in so občutno presegli tiste iz leta 2019.

Avgustovski obisk je bil skoraj petino večji od lanskega, število prenočitev pa štirinajst odstotkov večje. V prvih osmih mesecih letos smo imeli 4.811 milijona turističnih prihodov ali 6,6 odstotka več kot v istem obdobju lani in 12.602 milijona prenočitev, kar je pet odstotkov več. Avgusta je bilo med gosti kar 85 odstotkov tujih. Največ je bilo Nemcev, Italijanov in Francozov. Pri prenočitvah pa so Nizozemci prehiteli Francoze.

»V svetu, kjer digitalna transformacija globoko preobraža vse panoge, tudi turizem ne sme zaostajati. Podatki so naš zaveznik. Prihodnost turizma ne bo v rokah tistih, ki sledijo trendom, ampak tistih, ki znajo uporabljati podatke,« je povedala direktorica STO Maja Pak Olaj. Poudarila je, da pa morajo biti podatki kakovostni, saj da lahko zavajajoči povzročijo veliko škode.

Prav zato bo STO v Sloveniji vzpostavil nacionalno informacijsko središče, ki naj bi pilotno zaživelo prihodnje leto.

Vir: Delo