V torek, 17. 9. 2024, se bodo ob 9. uri na Zavodu za gradbeništvo spomnili 200-letnice izuma portlandskega cementa – gradbenega materiala, ki je bistveno spremenil način gradnje in ima ključno vlogo v sodobnem življenju.

Brez cementa ne bi imeli mostov, stolpnic predorov, hiš… Cement je vsestranski, zelo dostopen in zanesljiv gradbeni material, enostaven za rokovanje, hkrati pa velja za enega najbolj kompleksnih gradbenih materialov. Omogočil je evolucijo gradbeništva, saj je palične jeklene in lesene konstrukcije, sestavljene iz več elementov, zamenjal betonski monolitni kontinuum.

Na dogodku bodo domači in mednarodni strokovnjaki predstavili zadnja dognanja in smernice na področju razvoja običajnega portlandskega cementa ter izzive cementne industrije. Obravnavali bodo tudi razvoj novih specialnih vrst cementov ter alternativnih mineralnih veziv, uporabo sekundarnih surovin ter novih tehnologij na področju betona, betonske konstrukcije, njihovo propadanje in cemente v kontekstu dediščine 20. stoletja.

Vir: ZAG