Mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA bo letos v Gornji Radgoni od 24. do 29. avgusta ohranil sloves največjega in najpomembnejšega kmetijsko-živilskega sejma v tem delu Evrope. S 1720 razstavljavci iz 35 sodelujočih držav bo ponujal vrhunsko tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo. S strokovnimi razstavami živali in predstavitvami v maneži bo prikazal najboljše rejske dosežke in vabil s sonaravnimi praksami in nasveti v sejemske vrtove. Povezoval bo s strokovnimi in stanovskimi srečanji in nazdravil uspešnemu poslovnemu, strokovnemu in prijateljskemu druženju z najboljšimi kmetijskimi pridelki, ter nagrajenimi prehranskimi izdelki in vini … V družbi Vinske kraljice Slovenije se bodo še posebej zlatile žlahtne kapljice jubilejnega, 50. ocenjevanja Vino Slovenija Gornja Radgona. Država partnerica sejma bo Bolgarija. Ob njej in drugih najvidnejših domačih in tujih ponudnikih bodo ključne slovenske državne, gospodarske in strokovne organizacije predstavile pogled v prihodnost, inovativne kmetijske in živilske tehnologije, odlične pridelke, prehrano, vina in mednarodno sodelovanje. Vsebinski in strokovni poudarki bodo na prehranski varnosti, mladih in inovacijah, digitalizaciji in umetni inteligenci v kmetijstvu, ekološkem in ohranitvenem kmetijstvu, na učinkovitem gospodarjenju z gozdovi, prihodnosti podeželja, prilagajanju podnebnim spremembam in varovanju vodnih virov.

Na sejmu bo med drugim sodelovalo več ministrstev. Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo pa bo na sejmu AGRA gostovalo v Povezovalnici podnebnih ciljev pod kozolcev.

V torek 27. avgusta 2024 ob 10. uri s projektom Life IP Care4Climate s temo Odgovorno do manj odpadne hrane v vseh fazah verige preskrbe s hrano in tako skupaj s strokovnjaki in drugimi deležniki širilo besedo hranozavest, Udeleženci dogodka bodo lahko spoznali, kako so naše prehranjevalne navade povezane s podnebnimi spremembami ter zakaj toliko hrane konča v smeteh ter kakšne so posledice tega. Naučili se bodo, kako lahko z majhnimi spremembami v vsakdanjem življenju vsi pripomoremo k zmanjšanju odpadne hrane. Navdihnila jih bodo zgodbe ljudi, ki že uspešno zmanjšujejo količino odpadne hrane.

Vir: Pomurski sejem