Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) je vodilna znanstveno-raziskovalna ustanova na področju gradbeništva v Sloveniji. Doma in v tujini je prepoznan po svoji interdisciplinarnosti in povezovanju raziskav z reševanjem realnih problemov. V letošnjem letu, ko obeležuje že tri četrt stoletja obstoja, pripravlja pestro večdnevno dogajanje v oktobru.

Glavni aktivnosti ZAG-a sta znanstveno-raziskovalna in strokovna dejavnost, ki pokrivata naslednja aktualna področja: (1) trajnostna raba virov v gradbeništvu, (2) energijska učinkovitost grajenega okolja, (3) varnost, odpornost in prilagodljivost grajenega okolja, (4) zdravo bivalno okolje in (5) nove metode in digitalizacija. Dejavnosti sta zastopani v približno enakih deležih in njuno povezovanje je ključno za razvoj zavoda. Pri tem sta se zelo obrestovala vlaganje v nove vsebine in tesno sodelovanje s slovensko in mednarodno industrijo ter posledično uspešno pridobivanje raziskovalnih projektov. Spodbudo sta prinesla še gospodarska rast

in novi Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (ZZrID), ki daje večjo avtonomijo javnim raziskovalnim zavodom in pospešuje vlaganja v raziskave in razvoj.

V svojem delovanju se ZAG navezuje na širšo družbo, saj ustvarja in nanjo prenaša znanja in izkušnje, povezane s trajnostno grajenim okoljem. Posebno pozornost posveča objektom s posebnimi zahtevami (prometna infrastruktura, energetski objekti, odlagališča, kulturna dediščina) in digitalizaciji, brez katere razvoj gradbeništva ni več mogoč.

Vir: ZAG