»Hrana je vrednota in z njo moramo tako tudi ravnati«. Vsak izmed nas je del globalne težave zavržene hrane, zato moramo postati del rešitve, pravijo v Lidlu Slovenija. Skupaj s partnerji projekta, ki ozaveščajo javnost in izvajajo aktivnosti za zmanjševanje količin zavržene hrane, programom Ekošola, Ekologov brez meja, Zveze prijateljev mladine Slovenije, podjetja TAM-TAM, Ministrstva za okolje, podnebje in energijo, Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Etri skupine z Mini tovarno, so na Vlado Republike Slovenije podali pobudo za razglasitev slovenskega dneva brez zavržene hrane in uspeli. Tako bomo v Sloveniji vsako leto 24. aprila obeleževali slovenski dan brez zavržene hrane. Dan v ospredje postavlja preprečevanje izgub hrane in nastanka odpadne hrane.

»Skrb zbujajoči podatki so nas kot trgovca že pred leti spodbudili, da se področja najprej lotimo interno, obenem pa smo želeli prevzeti vlogo aktivnega družbeno odgovornega partnerja na to temo. Neizmerno nas veseli dejstvo, da je tudi država prepoznala pomembnost tega projekta in urejanja področja ter razglasila 24. april kot slovenski dan brez zavržene hrane,« je o slovenskem dnevu brez zavržene hrane povedala Tina Cipot, vodja korporativnega komuniciranja v Lidlu Slovenija.

Osrednje poslanstvo slovenskega dneva brez zavržene hrane je družine, posameznike, podjetja in druge ustanove tako v javni kot zasebni sferi povabiti k sodelovanju in zavezništvu za manj zavržene hrane. Prvi Slovenski dan brez zavržene hrane je potekal leta 2021. Njegovi pobudniki so bili različna podjetja in organizacije, ki so se povezala v partnersko sodelovanje z misijo, da en dan v letu namenimo ozaveščanju javnosti, spodbujanju k zmanjševanju in preprečevanju nastanka zavržene hrane ter izobraževanju o praktični uporabi neporabljenih prehrambnih izdelkov.

Vir: Lidl