Znanstveniki in industrija iščejo nove načine uporabe izrabljenega žita pivovarjev – največjega odpadnega proizvoda pivovarske industrije, poroča BBC.
Na vsak liter varjenega piva nastane približno 200 g teh odpadkov. Na svetu se ga vsako leto proizvede približno 37 milijonov ton, kar ustreza teži približno 340 dvonadstropnih avtobusov na uro, piše BBC. Ker pijemo več piva, v naslednjih sedmih letih naj bi se prodaja povečala za tretjino , ga bo nastajalo vedno več.
Večino tega izrabljenega pivovarskega zrnja se trenutno ponovno uporabi kot krma za govedo, 10 % pa se ga uporabi za proizvodnjo bioplina. Približno petina pa se preprosto pošlje naravnost na odlagališče, kar pivovarne dodatno stane, kjer gnije in sprošča metan v ozračje.
Toda v tem stranskem proizvodu piva se skriva množica koristnih kemikalij, vključno z veliko beljakovinami.
Med njimi je tudi švicarsko zagonsko podjetje Upgrain. Leta 2024 je uvedlo predelovalni sistem za predelavo izrabljenega pivovarskega žita v beljakovine in vlaknine, ki sta ga Uprava za hrano in zdravila v ZDA in Evropska agencija za varnost hrane potrdili kot primernega za prehrano ljudi.
Kakšne so še možnosti uporabe tega stranskega proizvoda, preberite tukaj.