Razpoložljivi gospodarski kazalniki za Slovenijo so bili na prehodu v tretje četrtletje večinoma medletno večji, tekoče kažejo predvsem na nadaljnjo rast v trgovini. Drugod so večinoma ostali okoli ravni predhodnih mesecev, blagovni izvoz in uvoz pa sta se avgusta zmanjšala, a ostajata večja kot pred letom, k čemur je največ prispevala rast menjave vozil in farmacevtskih proizvodov. Storitvena menjava je bila v prvih sedmih mesecih medletno manjša, zlasti zaradi upada menjave transportnih in ostalih poslovnih storitev. Obseg proizvodnje predelovalnih dejavnosti je po zmanjševanju v predhodnih nekaj mesecih avgusta ostal podoben julijskemu, medletno pa je bil večji. Realni prihodek tržnih storitev se je julija povečal, prav tako realni prihodek trgovskih panog, slednji najbolj v trgovini z motornimi vozili, pa tudi v trgovini z živili in neživili. Gradbena aktivnost se je po podatkih o vrednosti opravljenih gradbenih del julija sicer malce zvišala, a ostala precej nižja kot julija lani.

Po avgustovskem izboljšanju se je razpoloženje v gospodarstvu septembra nekoliko poslabšalo, vendar ostaja boljše kot pred letom. Vrednost kazalnika zaupanja je bila manjša v trgovini na drobno in gradbeništvu, kjer je bil njegov upad na letni ravni največji. V ostalih dejavnostih in med potrošniki je bila vrednost kazalnika večja kot pred letom. Rast števila delovno aktivnih se je julija nadaljevala, ob izločitvi sezonskih vplivov pa se je upadanje števila registrirano brezposelnih septembra prekinilo; medletna rast plač je bila julija višja kot prejšnje mesece.

Septembra se je nadaljevalo umirjanje medletne rasti cen življenjskih potrebščin (0,6 %). Cene so na mesečni ravni v povprečju ostale nespremenjene, medletna inflacija pa se je znižala zaradi višje osnove septembra lani, ki je bila v veliki meri posledica izteka oprostitve polovice prispevka za OVE in SPTE.

Vir: Urad RS za makroekonomske analize in razvoj