V četrtek, 24. oktobra, bo v hotelu InterContinental v Ljubljani potekal brezplačen dogodek z naslovom “ESG poročanje: izzivi in tehnološke rešitve”, ki ga organizira podjetje CRMT. Strokovnjakinja s področja trajnostnega razvoja mag. Vanesa Čanji, direktorica podjetja Fit media d.o.o./Zelena Slovenija, bo na podlagi izkušenj iz prakse svetovanja zavezancem k trajnostnemu poročanju predstavila vroče točke, kjer se pogosto zatika pri poročanju v skladu z ESRS, prikazala pa bo tudi sosledje pripravljalnih aktivnosti, ki olajšajo in pospešijo proces priprave poročila o trajnostnosti. Poleg dobrih praks s področja trajnostnega poročanja bodo udeleženci spoznali tudi inovativne programske rešitve, v okviru sklepne razprave pa bodo lahko govorcem postavljali svoja vprašanja.

Podjetje CRMT vabi na brezplačen dogodek z naslovom “ESG poročanje: izzivi in tehnološke rešitve”, ki bo potekal v ljubljanskem hotelu InterContinental v četrtek, 24. oktobra, od 8:30 dalje. Na dogodku bodo raziskali ključne vidike priprave trajnostnih poročil v skladu z najnovejšimi evropskimi predpisi in standardi. Pravilno poročanje o okoljskih, družbenih in upravljavskih dejavnikih je ključno za dolgoročen uspeh vsake organizacije.

Odkrijte tudi: Kako pristopiti k poročanju o trajnostnosti, skladnim z evropskimi standardi poročanja (ESRS)?

Trajnost namreč predstavlja temeljni kamen uspešnega in odgovornega poslovanja, ki ni le zakonska obveza, temveč tudi priložnost za izstopanje na trgu, izgradnjo zaupanja med deležniki in dolgoročno povečanje vrednosti organizacije.

Mag. Vanesa Čanji bo na podlagi izkušenj iz prakse predstavila vroče točke, kjer se zatika pri poročanju v skladu z ESRS
Na dogodku bo sodelovala tudi strokovnjakinja s področja trajnostnega razvoja mag. Vanesa Čanji, direktorica Fit media d.o.o. / Zelena Slovenija in predavateljica Akademije Zelena Slovenija. V okviru predstavitve z naslovom “Izkušnje iz prakse: kaj moramo pripraviti, da se lahko lotimo poročanja” bo na podlagi izkušenj svetovanja prvemu krogu zavezancev pri pripravi poročila o trajnostnosti, skladnega z ESRS, razkrila vroče točke, kjer se pogosto zatakne pri poročanju.

Pri poročanju se je namreč potrebno nasloniti na zaledne dokumente, vzpostavljene procese, analize, ocene… Prikazala bo tudi sosledje pripravljalnih aktivnosti, ki olajšajo in pospešijo proces priprave poročila o trajnostnosti.

Mag. Vanesa Čanji iz Fit medie/ Zelena Slovenija
Mag. Vanesa Čanji iz Fit medie/ Zelena Slovenija

Udeleženci bodo spoznali dobre prakse ESG poročanja in inovativne programske rešitve
Jakub Vit iz EY bo spregovoril o izzivih, dobrih praksah in pasteh ESG poročanja, v okviru česar bodo udeleženci dobili vpogled v ESG krivuljo zrelosti. Dr. Jane Thostrup Jagd iz We Mean Business Coalition bo predstavila dobre prakse na področju CSRD poročanja, pri čemer bo poudarek na ustvarjalnih pristopih zgodnjih uporabnikov in na tem, kako se lahko podjetja učinkovito pripravijo na obveznosti direktive v letu 2024.

Pogoj za uspeh je tudi ustrezna programska oprema, rešitve na tem področju pa bodo predstavili predstavniki organizatorja CRMT. Daniel Potočnik bo z demonstracijo predstavil celovito rešitev CCH Tagetik in iXBRL tehnologijo. Slednja omogoča popolno digitalizacijo informacij o trajnosti v skladu s specifičnimi regulatornimi okviri. Lina Dimitrović bo prikazala, kako lahko podjetja s pomočjo sodobne programske opreme natančno in avtomatizirano izvedejo izračune emisij ter zajamejo račune dobaviteljev. Samo Virant bo podal več informacij o 1.500 predpripravljenih kazalnikih ESG, ki podpirajo vse ESRS podatkovne točke, ter 18 predpripravljenih poročilih in razkritjih, priporočenih s strani regulatorja.

V okviru sklepne razprave bodo lahko udeleženci govorcem postavili tudi svoja vprašanja. Več o programu si lahko preberete na POVEZAVI.