Številne države in podjetja so pred pričetkom izvajanja uredbe EUDR izrazila dvome o svoji pripravljenosti na implementacijo, zato Evropska komisija zdaj predlaga preložitev začetka njenega izvajanja. Po predlogu bi se uredba začela izvajati 30. decembra 2025 za velika podjetja in 30. junija 2026 za mikro in mala podjetja, komisija pa je objavila tudi nove smernice v pomoč deležnikom pri razumevanju uredbe ter dodatne informacije, namenjene splošni javnosti.

Pred pričetkom izvajanja Uredbe EU o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov (EUDR), ki med drugim v Evropsko unijo prepoveduje uvoz surovin, ki bi bile lahko povezane s krčenjem gozdov oz. deforestacijo, je bilo še veliko nejasnosti. Evropska komisija se je zato soočala s pozivi k preložitvi začetka izvajanja uredbe, ki so se jim pridružile tudi nekatere države članice EU, med njimi Slovenija.

Preberite več: Pred pričetkom izvajanja EUDR se sledljivost kakava ni izboljšala

Komisija zdaj predlaga, da bi se uredba začela izvajati 30. decembra 2025 za velika podjetja ter 30. junija 2026 za mikro in mala podjetja. Če bo predlog potrjen s strani Evropskega parlamenta in Sveta EU, bo ta čas omogočil globalnim deležnikom, državam članicam in tretjim državam dodatno obdobje za pripravo, da bi se zagotovila pravilna in učinkovita implementacija.

forest 7198607 1920
Krčenje gozdov je pomemben dejavnik podnebnih sprememb (Foto: Pixabay)

Objavljene nove smernice v pomoč pri razumevanju uredbe
Komisija je ta teden objavila dodatne smernice, ki bodo pristojnim organom in podjetjem v pomoč pri razumevanju EUDR. Smernice vključujejo 11 poglavij in pokrivajo teme kot so zakonske obveznosti, časovnica implementacije, kmetijska raba, vključujejo pa tudi dodatne usmeritve na področju obveznosti glede sledljivosti. Teme so podprte z oprijemljivimi scenariji. Prav tako so z dodatnimi odgovori na pogosta vprašanja posodobili spletno stran, namenjeno splošni javnosti.

Zaključila se je tudi izvedba enotnega informacijskega sistema, ki bo podjetjem omogočal oddajo svojih izjav o skrbnem pregledu. Registracije bodo omogočene z začetkom novembra, v polnem obsegu bo sistem deloval decembra, podjetja pa bodo svoje izjave lahko oddala še pred pričetkom izvajanja EUDR.

Pričetek izvajanja EUDR je bil sicer predviden s 30. decembrom letos, za mala in mikro podjetja (razen tista, ki se ukvarjajo s proizvodnjo lesa oziroma lesnih izdelkov) pa bi uredba veljala od 30. junija 2025. Slovenska vlada je kot pristojni organ za izvajanje imenovala Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR).