Družba Corwin je v bližini ljubljanske avtobusne in železniške postaje napovedala izgradnjo 24-nadstropne stolpnice s približno 290 stanovanji. Nordika je njihov tretji projekt v Ljubljani, za trajnost pa bodo med drugim poskrbeli z izbiro ekoloških materialov in sistemom za upravljanje deževnice. Poudarek bo tudi na energetski učinkovitosti in trajnostni mobilnosti.

Nepremičninska družba Corwin je napovedala izgradnjo 24-nadstropne stolpnice s približno 290 stanovanji ob Masarykovi cesti v Ljubljani. S projektom Nordika želijo revitalizirati degradirano območje, na katerem je nekoč delovalo trgovsko podjetje, navaja STA. “Premišljena razporeditev prostorov bo zadostila različnim potrebam, velika okna bodo ponujala panoramske razglede in v največji možni meri izkoriščala naravno svetlobo, ki bo pripomogla k večji kakovosti življenja stanovalcev. Nordika bo ponujala tudi premišljeno zasnovane strešne terase in skupne zunanje prostore,” so zapisali pri Corwinu.

Preberite še: Pionirski projekt z zelenimi rešitvami ESG – ESG 191

Tudi Nordika je projekt s trajnostno noto, saj so za gradnjo izbrali ekološke materiale lokalnih podizvajalcev z bližnjih območij. Sistem za upravljanje deževnice bo zagotavljal, da bo vsa padavinska voda zajeta in speljana v tla. Lokalna kanalizacija tako po njihovih navedbah ne bo obremenjena z dodatno vodo, kar bo pomagalo preprečevati in zmanjšati poplavna tveganja ob močnejših padavinah.

corwin nordika 2
Projekt Nordika (Foto: Corwin)

Poudarek tudi na energetski učinkovitosti in trajnostni mobilnosti
Poudarek pri zasnovi so dali tudi energetski učinkovitosti, kar med drugim vključuje fotovoltaične panele in prezračevano fasado. Poleg neposredne bližine avtobusne in železniške postaje bodo trajnostno mobilnost podpirali tudi s 550 parkirnimi mesti za kolesa.

Gre za tretji projekt te slovaške družbe v Ljubljani po izvedenem stanovanjskem projektu Kvartet v Šiški in poslovnem projektu Vilharia, kjer so zaključili 60 odstotkov del. V prihodnosti načrtujejo še revitalizacijo degradiranega območja ob Linhartovi cesti in preoblikovanje območja Kolinske.