Z začetkom izvajanja uredbe EUDR bodo morali uvozniki surovin v EU dokazati, da te ne izvirajo iz spornih zemljišč, ki bi bila povezana s krčenjem gozdov. Vse do plantaž mora biti tako zagotovljena sledljivost tudi pri kakavu, ki zagotavlja preživetje milijonom revnih podeželskih družin v Afriki. A delež kakava iz Slonokoščene obale in Gane, skladnega z uredbo, se v letu 2023 ni spremenil. Zato se Bruselj sooča s pozivi k preložitvi začetka izvajanja uredbe.

Pred začetkom izvajanja Uredbe EU o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov (EUDR) se ni povečal delež kakava iz Slonokoščene obale in Gane, katerega sledljivost bi bila zagotovljena, razkriva poročilo Cocoa and Forests Initiative (CFI). EUDR prepoveduje uvoz surovin, ki bi bile povezane s krčenjem gozdov oz. deforestacijo, v Evropsko unijo. S prihodnjim letom bodo morali biti uvozniki tako zmožni dokazati, da njihove surovine ne prihajajo s spornih območij, kar pomeni, da bo morala biti sledljivost zagotovljena do samih plantaž.

Preberite še: S pionirsko uredbo proti krčenju gozdov

Približno 83 odstotkov kakava iz Gane in 82 odstotkov kakava iz Slonokoščene obale je imelo v letu 2023 zagotovljeno takšno sledljivost, kar je primerljivo z letom 2022, navaja Reuters. Skladnost pa je za ti dve državi ključna, saj približno dve tretjini kakava izvozita v EU, gojenje kakava pa preživetje zagotavlja milijonom revnih kmetov ter njihovih družin. Bruselj se zato sooča s pozivi k preložitvi začetka izvajanja uredbe, ki so se jim pridružile tudi nekatere države članice EU, med njimi Slovenija.

Uredba EU o proizvodih ki ne povzrocajo krcenja gozdov 2
Za fosilnimi gorivi je krčenje gozdov drugi najpomembnejši razlog za podnebne spremembe (Foto: Pixabay)

Preložitev izvajanja EUDR in njeno poenostavitev zagovarja tudi Slovenija
Kot je poročal portal InfoGozd, je pred začetkom izvajanja EUDR še veliko nejasnosti. Vlada je kot pristojni organ za izvajanje imenovala Upravo za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Ključne določbe uredbe se bodo začele izvajati 30. decembra letos, razen pri malih in mikro podjetjih, za katere EUDR velja od 30. junija 2025 dalje. Ta zamik sicer ne velja za tista podjetja, ki se ukvarjajo s proizvodnjo lesa oziroma lesnih izdelkov.

Pri društvu za sonaraven razvoj Focus so prevedli priročnik organizacije ClientEarth z naslovom Nova Uredba EU o proizvodih, ki ne povzročajo krčenja gozdov – Glavne obveznosti za države članice EU, kjer so predstavljene nove zahteve, ki jih uredba prinaša.