Podjetje Medex je v ponedeljek s slovesno prireditvijo z bogatim kulturnim programom na posestvu Brdo pri Kranju obeležilo 70 let svojega delovanja. Svojo pot so začeli kot podjetje za izvoz medu, že zgodaj pa so prepoznali potrebo po znanstvenem pristopu. S prizadevanji za trajnostni razvoj so usmerjeni v prihodnost in s svojim delovanjem utrjujejo položaj Slovenije kot vodilne države na področju ohranjanja čebel in njihovega habitata.

Družba Medex praznuje 70 let svojega delovanja, ob tej priložnosti pa so v ponedeljek, 23. septembra, pripravili slovesno prireditev na posestvu Brdo pri Kranju, ki se je je udeležila tudi predsednica republike Nataša Pirc Musar. Kulturno-umetniški program je vključeval glasbene nastope opernih pevk ter priznane zborovske skupine Carmen Manet, na dogodku pa so izpostavili tudi pomen čebel in njihov navdih za podjetje. “Čebele so nas navdihovale skozi vsa desetletja našega obstoja. S svojo vztrajnostjo, natančnostjo in sodelovanjem so nam pokazale, kako pomembno je nenehno prilagajanje in inoviranje,” je poudarila direktorica Medexa Aleša Mižigoj.

Odkrijte tudi: Sodelovanje med gospodarstvom in akademijo za inovativne embalažne rešitve

Družbo je sicer 16. februarja 1954 ustanovila Zveza čebelarskih društev Slovenije, svojo pot pa so začeli kot podjetje za izvoz medu. Že zgodaj so prepoznali potrebo po znanstvenem pristopu k tradicionalni uporabi čebeljih pridelkov in tako so leta 1964 ustanovili laboratorij, zavezanost znanstvenim dognanjem pa so še nadgradili leta 2007, ko so registrirali lastno raziskovalno skupino pri Javni agenciji za znanstveno raziskovalno in inovacijsko dejavnost.

S prizadevanji za trajnostni razvoj usmerjeni v prihodnost
Družba pa ne gleda zgolj v preteklost, temveč je s prizadevanji za trajnostni razvoj usmerjena tudi v prihodnost. Med drugim si prizadevajo za širjenje čebelarstva v države v razvoju, kjer ta dejavnost postaja pomemben vir zaslužka in ekonomske neodvisnosti, zlasti za ženske. S svojimi inovacijami Medex utrjuje položaj Slovenije kot vodilne države na področju ohranjanja čebel in njihovega habitata, še navaja STA.