Kitajska je poskusno zagnala in uspešno testirala nov model jedrskega reaktorja, ki bi lahko opazno spremenil načrte gradnje jedrskih elektrarn. To je mali modularni reaktor, ki ga je mogoče tudi povečati. To bi lahko vplivalo tudi na odločitev o načinu gradnje drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem.

Gradnja drugega bloka jedrske elektrarne se bo predvidoma začela šele prihodnje desetletje, pri čemer bo dolga in zahtevna tudi gradnja. Proizvodnja iz te elektrarne je tako predvidena šele okoli leta 2045. Koliko bo stala in kakšna bosta njen učinek in ekonomika obratovanja, je odvisno tudi od razvoja jedrske tehnologije. Ključni izziv pri upravljanju jedrskih elektrarn je uravnavanje toplote. Poenostavljeno povedano: v jedrski elektrarni morajo paziti, da jedrske reakcije potekaj nadzorovano. Če jih je preveč, to lahko sproži verižni proces in pregrevanje, ki ga je zelo težko ustaviti.
Po poročanju tujih medijev je napredek na tem področju naredila Kitajska, ki je decembra lani v provinci Šandong zagnala prvi jedrski reaktor četrte generacije z oznako HTR-PM. To je visokotemperaturni plinsko hlajeni reaktor, ki za gorivo uporablja gorivne kroglice. Z njim želi Kitajska postopno zamenjati termoelektrarne. Elektrarna v Šandongu je sestavljena iz dveh reaktorjev, ki poganjata eno turbino z okoli 200 MW nazivne moči. Za primerjavo. Nuklearna elektrarna v Krškem ima nazivno moč 730 MW. Bistvena razlika je v tem, da je gorivo spravljeno v gorivnih kroglicah, namesto gorivnih palicah, ki jih uporabljajo druge jedrske elektrarne.

Vir: Delo