Trenutni problemi Evrope res niso povezani z zelenim prehodom, ker ga v resnici sploh še ne živimo do mere, ki bi bila potrebna. Evropa ima problem v zamujanju v elektrifikaciji z obnovljivimi viri ob izzivu odvisnosti od kritičnih surovin oziroma mineralov, ki jih tudi zaradi negativnih okoljskih vplivov ne želi izkopavati na lastnem terenu. A kljub temu je dejstvo, da si je Evropa zadala imperativ ESG in če ga bomo resno jemali, bomo spremenili evropski kapitalizem. Slednji je zame še vedno kapitalizem z najbolj človeškim obrazom na svetu, seveda, še daleč od idealnega. Po mojem prepričanju je v Evropi še vedno veliko bolje živeti kot v ZDA ali na Kitajskem. Evropa bi lahko v tem kontekstu imela prednost, a žal še niti približno ne živi življenje po načelih trajnosti oziroma ESG.

Kot tudi ZDA in ves svet. Berem, da se glavni izvršni direktor Starbucksa Brian Niccol, ki glasno zagovarja trajnost, s službenim letalom vozi na delo 1.600 kilometrov daleč …

To kaže na našo shizofrenijo in dvoličnost sistema, nekaj govorimo, drugo delamo. Vse v interesu kratkoročnega parcialnega udobja za ceno še večjih skupnih problemov že v zelo bližnji prihodnosti.

Vir: Nedelo, intervju z dr. Markom Jakličem