Termoelektrarna Šoštanj je lani ustvarila 46 milijonov evrov izgube. Dodatnih šest milijonov evrov izgube pa je lani utrpel tudi Premogovnik Velenje. A to je bilo zadnje ugodno poslovno leto, ko je lastniku HSE še uspelo prodati zelo drago električno energijo. Ob uporabi tržnih cen in izključitvi enkratnih dogodkov bi izguba obeh družb že lani znašala okoli 200 milijonov evrov.

Skupina HSE je ta teden javnosti predstavila lansko letno poročilo, ki pa še ne kaže vseh razsežnosti težav Termoelektrarne Šoštanj. Ta se je lani že spopadala tako s pomanjkanjem premoga in nedonosnostjo. Toda formalno je izguba v Tešu posledica slabitev v višini 49,5 milijona evrov. Podrobnejši pogled pa pokaže, da je izgubo iz poslovanja Teša prikrila z oblikovanjem zelo visokih cen električne energije, ki jo je plačal lastnik, to je HSE. Ta je sicer imel lani zelo uspešno poslovno leto, v katerem je unovčil sklenjene pogodbe v času energetske krize.

Ob uporabi tržnih cen bi se izguba v Tešu lani povečala za več kot 170 milijonov evrov, kažejo naši izračuni. Ker večino elektrike proizvajalci in trgovci prodajo s sklepanjem terminskih poslov, so ti učinki opazni z zamikom. Na to opozarja tudi HSE v svojem letnem poročilu, v katerem jasno zapiše, da tržna cena električne energije od leta 2025 ne omogoča več vzdržnega odkupa električne energije od Teš po sedanjem dogovoru.

Vir: Delo