Trajnostno poročanje

| Avtor: Jože Volfand |


»EU je glede trajnostnih zavez in zahtev resnično zelo ambiciozna. Predvsem pa so predpisi, ki urejajo to področje, izjemno zahtevni,« ugotavlja Davorin Leskovar, izvršni direktor celjske družbe CETIS. Poročali so že za leto 2022 in 2023. Pravi, da predstavljajo standardi ESRS »veliko dodatno administrativno breme«. Sicer pa v družbi CETIS na vrh okoljske strategije postavljajo skrb za vire, za vodo, energijo in material. Naložba v sončno elektrarno jim krije 20 % potreb po električni energiji, želijo pa tudi zmanjšati ogljični odtis. Pri iskanju alternativnih materialov za proizvodnjo varnostnih tiskovin so omejeni zaradi visokih standardov kakovosti in varnosti. Lanski poslovni rezultati so zelo dobri, zdaj pa začenjajo z gradnjo nove proizvodno-poslovne stavbe, ki bo energetsko učinkovitejša in bo manj obremenjevala okolje kot obstoječa, napoveduje Davorin Leskovar.


Podjetja se vse bolj zavedajo nujnosti zelenega prehoda in prenove poslovnih modelov skladno s standardi ESG in zahtevami ESRS. Za velike organizacije bo obvezno poročanje že za leto 2025, za majhna in srednja pa za leto 2026. To pomeni, da se mora podjetje že odločiti za standarde, ki bodo osnova za oblikovanja trajnostne strategije. Kako, organizacijsko in kadrovsko, pristopite k zelenemu prehodu?

Zavezani smo odgovornemu ravnanju do kupcev, zaposlenih, dela, lastnikov, dobaviteljev in varnosti ter naravnega in družbenega okolja. To dokazujemo tudi z vsakoletnim potrjevanjem najzahtevnejših standardov kakovosti in varnosti, kot so npr. ISO 9001, ISO 14001, ISO 27001, ISO 14298 Intergraf (Central Bank Level), Visa/MasterCard, CQM, FSCC in EcoVadis CSR. Prejeli smo srebrno medaljo, ki jo prejme zgornja četrtina ocenjevanih podjetij. Svojo odličnost dokažejo na več tematskih področjih, delo in človekove pravice, okolje, družbena odgovornost, etika in trajnost.

To pomeni, da ste na poročanje strokovno pripravljeni.

V letu 2022 smo že oblikovali svojo trajnostno strategijo. Tako smo leta 2022 in 2023 že poročali o okoljskih, socialnih in upravljavskih zadevah (ESG). V Trajnostni strategiji obširno obravnavamo številna področja ESG. To so skrb za zaposlene, spodbudno delovno okolje, izobraževanje in razvoj kadrov, pridobivanje novih sodelavcev, zagotavljanje strokovnega usposabljanja dijakov in študentov ter štipendiranje, merjenje organizacijske klime in zadovoljstva zaposlenih, plačno politiko in nagrajevanje, spodbujanje inovativnosti in podobno. Ve se, kaj so zahteve ESG.

Kaj je prednostno?

To, kar je ključno. Razogljičenje, skrb za vire, večja energetska učinkovitost. Mislim na uvedbo ogljičnega upravljanja z izdelavo in objavo ogljičnega odtisa organizacije za obseg 1, 2 in 3. Potem povečevanje uporabe trajnostnih materialov, zmanjšanje količine odpadkov in nič odlaganja proizvodnih odpadkov na deponijo do leta 2027. Povečanje energetske učinkovitosti in deleža zelene električne energije. Odločili pa smo se tudi za izračun vodnega odtisa podjetja in izdelavo programa za zmanjševanje porabe pitne vode.

In če pride do sprememb?

Lani sprejete zahteve ESRS ravno posodabljamo, tako da bomo za leto 2024 predvidoma že poročali skladno z zahtevami ESRS. V proces prenove strategije so vključene vse organizacijske enote.

Ali zunanji partnerji vplivajo na vaše zelene ukrepe? Ekološko neravnovesje in podnebne spremembe že vplivajo na poslovanje, razvoj in naložbene odločitve, zato se podjetja odločajo za trajnostno poročanje po ESG tudi zaradi zahtev bank, nadzornikov, trga in potrošnikov. Ali ste morali pri naložbi v novo proizvodno-poslovno stavbo za izdelavo elektronskih potovalnih dokumentov upoštevali okoljske in druge standarde? Katere predvsem?

Trajnostni razvoj razumemo kot odgovorno upravljanje ekonomskih, družbenih in okoljskih vplivov svojega poslovanja. Načela trajnostnega razvoja poskušamo v največji možni meri vgrajevati v poslovanje, izdelke, storitve in vsebine. V tem okviru smo v Politiki vodenja vzpostavili sistem okoljskega upravljanja. Zbiramo in vrednotimo informacije o svojem vplivu in vplivu dejavnosti na okolje, določamo merljive in konkretne cilje za izboljšanje okoljske učinkovitosti in izrabe virov, ki jih redno preverjamo in posodabljamo glede na potrebe. Redno spremljamo in preverjamo napredek pri doseganju okoljskih ciljev in nenehno skrbimo za energetsko učinkovitost svojih dejavnosti. Za vsakega od navedenih ciljev izračunavamo kazalnike, pa tudi izračun ogljičnega odtisa.

Pri gradnji nove stavbe bomo posebno pozornost poleg funkcionalnosti namenili energetski učinkovitosti in zmanjševanju obremenitve okolja.

Vaše podjetje izvaža na trge Latinske Amerike, Afrike in EU. To so trgi z zelo različnimi stopnjami razumevanja trajnostnega poslovanja. Kako se to kaže? EU je ambiciozna pri nekaterih ciljih zelenega prehoda. Tako na primer za OVE, URE, za zmanjšanje izpustov, za zeleno mobilnost, dobavne verige itd., zato so pogosta vprašanja, ali EU preveč zahteva pri ciljih zelenega prehoda? Kaj pričakujete od zelene politike EU?

EU je glede trajnostnih zavez in zahtev resnično zelo ambiciozna. Predvsem pa so predpisi, ki urejajo to področje, izjemno zahtevni. Zdi se, kot da želi s svojimi usmeritvami in zgledom usmerjati delovanje držav po vsem svetu. Pri nas se zavedamo, da je zeleni prehod nujen. Sprejeli smo številne ukrepe, o katerih smo tudi poročali. Vendarle pa bi si želeli, da bi bilo poročanje o tem manj regulirano, saj za nas standardi ESRS predstavljajo veliko dodatno administrativno breme. Sama oblika poročanja pa po našem mnenju ne bo doprinesla k boljšemu zelenemu prehodu.

Katere pomanjkljivosti in ovire (zakonodaja, premalo spodbud, okoljevarstvena dovoljenja, pomanjkanje strokovnega kadra za zeleni prehod, premalo sredstev za trajnostne projekte itd.) najbolj vplivajo na odločanje o sprejemanju programov zelenega prehoda? Kakšna je odgovornost vodstva za uvajanje zelenih elementov v poslovanje?

Največja pomanjkljivost je nepregledna in nenehno spreminjajoča se zakonodaja. Na voljo je sicer kar nekaj finančnih spodbud ali subvencij, vendar je postopek pridobitve izjemno zahteven in dolgotrajen. Dolgotrajno in zahtevno je tudi pridobivanje potrebnih dovoljenj, na primer za investicije, kar še dodatno zavira izvedbo zelenih projektov. Vodstvo, upravni odbor in izvršni direktorji pa imajo v družbi CETIS d.d. ključno vlogo pri uvajanju zelenih elementov v poslovanje, in sicer skozi pripravo strategije, posebej tudi trajnostne strategije, in zagotavljanja sredstev za njeno izvajanje. Vodstvo v tem okviru tudi spodbuja inovacije in iskanje novih rešitev, ki bodo prispevale k zmanjšanju okoljskega odtisa.

Kje so v družbi CETIS največje priložnosti v fokusu zelenega prehoda? Je to učinkovito zmanjšanje porabe virov, od energije in vode do odpadkov, predvsem pa materialov za proizvodnjo? Katerih surovin porabite za proizvodnjo varnostnih tiskovin največ in kakšne so možnosti, da z inovacijami zmanjšujete porabo virov ob hkratnem povečanju proizvodnje?

V družbi CETIS d.d. prepoznavamo več priložnosti za osredotočenje na zeleni prehod. Ena od ključnih je zagotovo učinkovito zmanjšanje porabe virov, kot so energija, voda in materiali za proizvodnjo. Naša nedavna investicija v sončno elektrarno s kapaciteto 1,4 MW na 10.000 m² strehe naše poslovne stavbe je primer naših prizadevanj za zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv in povečanje uporabe obnovljivih virov. Gre za eno največjih elektrarn na tem območju. Z njo bomo pokrili do 20 % naših potreb po električni energiji, pomembno pripomogli k dvigu naše energetske učinkovitosti, družbi zagotovili proizvodnjo električne energije iz obnovljivih virov na okolju prijazen način in prispevali k dvigu okoljske ozaveščenosti. Zmanjšali bomo izpuste toplogrednih plinov in izboljšali okoljski odtis podjetja.

Prav manjša poraba virov in materialov je za podjetja vse večji izziv.

Glede surovin, ki jih uporabljamo za proizvodnjo varnostnih tiskovin, so to predvsem različne vrste papirja in barv, ki so ključni materiali v našem proizvodnem procesu. Zavedamo se, da je papir vir, ki ga je treba uporabljati odgovorno. Zato smo osredotočeni na optimizacijo porabe in iskanje alternativnih, okolju prijaznejših materialov. Zaradi posebnosti panoge varnostnih tiskovin, gre za osebne, potovalne in prometne dokumente, kot so biometrični potni listi, osebne izkaznice, vizumi, rojstni listi in drugi certifikati civilnega statusa, vozniška in prometna dovoljenja idr., pa smo pri uporabi trajnejših alternativ materialov omejeni z najzahtevnejšimi standardi varnosti in kakovosti. Največjo spremembo na področju trajnosti lahko naredimo pri nakupu nove strojne in programske opreme, s katero povečujemo zmogljivost, kakovost, storilnost in avtomatizacijo. To nam omogoča, da ob hkratnem zmanjševanju porabe virov povečujemo proizvodnjo. Vsak izmet ima ekonomski in ekološki učinek. Z zmanjševanjem internega izmeta pomembno vplivamo na konkurenčnost in tudi okoljsko odgovornost. Težimo k temu, da bi bili vsi materiali izkoriščeni maksimalno učinkovito.

Pri gradnji nove proizvodno-poslovne stavbe, s katero začenjamo, bomo posebno pozornost poleg funkcionalnosti namenili energetski učinkovitosti, nova stavba bo energetsko učinkovitejša od obstoječe, in zmanjševanju obremenitve okolja.

Kakšni so rezultati uvedbe platforme e-uprava?

CETIS prispeva k posodobitvi in opolnomočenju javne uprave v državah po vsem svetu z zagotavljanjem celovitih rešitev na ključ za upravljanje identitete in izdajanje dokumentov, ki so prilagojene zahtevam partnerja. Z našimi prilagojenimi rešitvami na ključ lahko vlade posodobijo svoj sistem za upravljanje identitete države, izboljšajo svoje storitve in državljanom zagotovijo varne osebne, potovalne in prometne dokumente.

Opisali ste vaše dosežke in načrte, kako pa bi opredelili zeleni profil družbe CETIS, kje ste najuspešnejši, kje ste na začetku in kaj načrtujete?

V letu 2023 smo bili še posebej uspešni pri implementaciji sončne elektrarne z zmogljivostjo 1,4 MW na strehi naše poslovne stavbe, ki pokriva do 20 odstotkov naših potreb po električni energiji. To je bil pomemben korak v naših prizadevanjih za zmanjšanje ogljičnega odtisa in povečanje energetske samozadostnosti. Zdaj smo na začetku pri razvoju novih varnostnih dokumentov in rešitev, ki vključujejo trajnostne materiale in procese. Naš cilj je nadaljevati z inovacijami in še naprej izboljševati naše izdelke in storitve, da bi zmanjšali vpliv na okolje.

Načrtujemo naložbe v obnovljive vire energije in tehnologije, ki bodo zmanjšale našo odvisnost od fosilnih goriv. Osredotočeni smo tudi na izboljšanje energetske učinkovitosti naših proizvodnih procesov in razširitev našega portfelja okolju prijaznih izdelkov. Zavezani ostajamo k širitvi našega globalnega dosega z varnostnimi tiskovinami in rešitvami za upravljanje identitete, ki pomagajo vladam po vsem svetu izboljševati njihove storitve.

Tudi poslovni rezultati so rekordni.

V letu 2023 smo ustvarili 125,4 milijona evrov prihodkov od prodaje in 18,3 milijona evrov čistega dobička na ravni Skupine CETIS, medtem ko je družba CETIS d.d. dosegla 68,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, od tega 71 odstotkov v tujini, in 16,3 milijona evrov čistega dobička. To kaže, da je mogoče uspešno poslovanje združiti z odgovornim ravnanjem do okolja in družbe.

Kaj vam odpira vrata na tuje trge?

Naše osrednje sposobnosti in konkurenčne prednosti. To so celovite in kakovostne rešitve na ključ, ki kupcem prihranijo čas in denar. To so partnerski odnosi, ki temeljijo na zanesljivosti, zaupanju, prilagodljivosti in odzivnosti. To so visoka kakovost, ugled, blagovna znamka in prepoznavnost. Poleg tega naše reference na področju izdelave potnih listov in sistemov ter zaupanje kupcev. Lahko bi še našteval, a naj dodam predvsem še dolgoletno tradicijo družbe CETIS, dveh stoletij se ne da prezreti. Predvsem pa smo med vodilnimi evropskimi podjetji na področju rešitev varnostnih tiskov.

S tiskovinami in najnaprednejšimi komplementarnimi rešitvami, ki so rezultat intenzivnih lastnih razvojnih dejavnosti, smo zanesljiv strateški partner naročnikom po vsem svetu. Poleg Slovenija in EU smo osredotočeni na trge Afrike, Latinske Amerike, Bližnjega vzhoda in Azije, kjer smo v letu 2023 dosegli že več kot 70 % prihodkov.