Najbolj razširjeni okoljski certifikati DGNB, LEED in BREEAM so si zelo podobni, a so bolj nacionalni, zato je evropska komisija pripravila še skupni certifikat Level(s). Najpomembnejši cilj vseh so zmanjšanje emisij vseh vrst v življenjski dobi, učinkovita poraba energije in snovi, tudi vode ter zdravi in udobni prostori v stavbah. Pri nas se v zadnjem času širi predvsem BREEAM – z njim se ponašajo prvi hotel, trgovinski centri, v skladu z njim bo, kot je načrtovano, zrasla tudi Emonika.

»Four Points by Sheraton Ljubljana je postal prvi hotel v Sloveniji z britanskim certifikatom REEAM, ki je eden najuglednejših in najcelovitejših certifikatov za trajnostne za trajnostne stavbe na svetu. Pomemben je, ker upošteva celoten življenjski cikel stavbe, od gradnje do delovanja in odlaganja odpadkov. To pomeni, da se upoštevajo vsi vidiki vpliva hotela na okolje, ne le poraba energije,« pravi Dragan Ćulibrk, direktor hotela. Dodaja, da si prizadevajo za nove znake in certifikate, tudi Green Key, namenjen okoljsko odgovornim turističnim podjetjem.

»Certifikat BREEAM je treba ponovno pridobiti vsaka tri leta. To zagotavlja, da hotel še naprej izpolnjuje stroge standarde trajnosti,« pravi Ćulibrk, ki dodaja, da bodo v prihodnjih petih letih zmanjšali porabo energije zla 25 odstotkov, porabo vode in količino odpadkov pa za 30 odstotkov. Delež lokalno pridelane hrane v restavraciji bi povečali na 90 odstotkov. Različni certifikati in znaki za hotele predvidevajo še odpravo malih posodic s šamponi in geli za tuširanje ter zamenjavo z večjimi posodami, ki jih je mogoče spet napolniti.

Vir: Delo