Države članice Evropske unije (EU) naj bi o uredbi o embalaži in odpadni embalaži glasovale letos jeseni. V Uradnem listu EU bo uredba objavljena decembra, veljati pa bo začela poleti 2026, 18 mesecev po objavi.

Uredba o embalaži in odpadni embalaži (Packaging and Packaging Waste Regulation – PPWR) je še vedno v postopku sprejemanja, vendar so se Evropski parlament, države članice (Svet) in Evropska komisija že dogovorili o končni vsebini v postopku, imenovanem trialog ali tristranski kompromis. Evropski parlament je 24. aprila sprejel kompromis, ki se približuje zaključku prve obravnave. Naslednji korak je dokončna potrditev držav članic, ki bodo o dokumentu glasovale jeseni letos. Komisija se je v svojem nastopu pred parlamentom zavezala, da bo sprejela delegirani akt za izvzetje plastičnih paletnih ovojev in trakov s področja uporabe ciljev glede vnovične uporabe za transportno embalažo, ki se uporablja med različnimi lokacijami enega gospodarskega subjekta in med dvema gospodarskima subjektoma v istih državah članicah. Evropsko združenje papirne industrije se še vedno pogaja s komisijo, da bi se opustilo besedo »plastična« in da bi izjema veljala za vse ovoje za palete, vključno s papirnim ovojem, in trakove, vključno s kovinskimi žicami.

V postopku usklajevanja dokumenta so se za papirni sektor dogovorile izjeme za vnovično uporabo kartonskih škatel: Sozakonodajalca sta se dogovorila, da bosta zagotovila izjeme za kartonske škatle glede ciljev vnovične uporabe. To vključuje transportno embalažo, prodajno embalažo za prevoz izdelkov, skupinsko embalažo in e-trgovino. Izjema velja tudi za transportno embalažo, ki se uporablja znotraj podjetij in med podjetji.

Vir: Revija Papir