Evropska komisija je sprejela zaveze podjetja TikTok, da bo program TikTok Lite Rewards trajno umaknilo iz EU. Podjetje želi s tem odpraviti pomisleke, ki jih je Komisija izrazila v uradnem postopku proti TikToku 22. aprila letos, in zagotoviti skladnost z aktom o digitalnih storitvah.

S to odločitvijo so te zaveze pravno zavezujoče. Vsaka njihova kršitev bi takoj pomenila kršitev akta o digitalnih storitvah in bi zato lahko privedla do glob. Komisija je s sprejetjem teh zavez tudi zaključila uradni postopek proti TikToku, ki ga je začela 22. aprila letos.

TikTok Lite je nova ločena različica aplikacije TikTok. Po uvedbi programa TikTok Lite Rewards v Španiji in Franciji aprila letos je Komisija izrazila pomisleke glede tega programa, ki se je začel izvajati brez predhodne skrbne ocene tveganj zlasti glede tega, da lahko spodbuja zasvojenost in s tem negativno vpliva na telesno in duševno zdravje uporabnikov. Slednje je namreč spodbujal k pridobivanju točk z izvajanjem različnih nalog, kot so gledanje posnetkov, všečkanje vsebine, spremljanje ustvarjalcev, vabljenje prijateljev, naj se pridružijo TikToku itd.

»Razpoložljivi čas možganov mladih Evropejcev ni valuta družbenih medijev in nikoli ne bo. Dosegli smo trajni umik programa TikTok Lite Rewards, ki lahko sicer zelo zasvoji. Akt o digitalnih storitvah je v polnem zamahu,« je poudaril evropski komisar za notranji trg Thierry Breton.

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji