Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo (MOPE) je v juliju v javno obravnavo posredovalo predlog pravilnika, ki določa podrobnejša pravila za postavitev in delovanje fotonapetostnih naprav na kmetijskih zemljiščih. Postavitev fotonapetostnih naprav je dopustna na kmetijskem zemljišču, ki je glede na evidenco dejanske rabe kmetijskih in gozdnih zemljišč uvrščeno med njive ali trajni nasad.

Namen predloga pravilnika je določiti pravila za postavitev fotonapetostnih naprav na kmetijskih zemljiščih na način, da bo fotonapetostna naprava služila kot spremljajoča energetska dejavnost in kot možen način omilitve vpliva škodljivih vremenskih pojavov. Pri pripravi pravilnika se je sledilo načelu, da proizvodnja hrane zaradi postavitve fotonapetostnih naprav ne bo ogrožena, fotonapetostna naprava pa prinaša dodano vrednost kmetijskemu gospodarstvu (dodatni vir prihodka, zmanjšanje stroškov porabe električne energije, zaščita rastlin, boljša izraba kmetijskega zemljišča).

Pravilnik se uporablja za kmetijska zemljišča, ki so glede na podrobnejšo vrsto dejanske rabe uvrščena med intenzivne sadovnjake na določenih sadnih vrstah. Predpisuje pa tudi maksimalno pokritost zemljišča s fotonapetostno napravo in določa maksimalno površino temeljev na zemljišču. Razprava o pravilniku se je končala 1. avgusta.

Vir: EZS