Podnebni svet, ki je posvetovalno telo Vlade RS, je nedavno razpravljal o drugem jedrskem bloku (JEK2). Obravnaval je vladne aktivnosti v podporo projektu JEK2, razpravljavci pa so predvsem soočili poglede glede pomanjkanja celostnih informacij o projektu v luči prihajajočega referenduma, njegove ekonomičnosti ter odsotnosti ovrednotenja alternativnih scenarijev. Skrb Podnebnega sveta, ki jo je delil s predstavniki Vlade, je bila povezana predvsem s konkurenčnostjo cene jedrske energije ter stroškom in koristim projekta JEK2 za družbo. Javnofinančni vidik je po mnenju članov namreč podcenjen in za javnost premalo izpostavljen, da bi se ta zavedala posledic projekta.

Člani Podnebnega sveta so izrazili potrebo, da država poskrbi za možnost dostopa do verodostojnih podatkov o projektu JEK2, ki jih državljani potrebujemo za odločanje na prihajajočem referendumu, in sicer v okviru neodvisnega državnega spletnega portala, saj so informacije trenutno na voljo zgolj na spletnih straneh investitorja.

Na povabilo Podnebnega sveta so se seje udeležili državni sekretar za nacionalni jedrski program iz Kabineta predsednika vlade Danijel Levičar, državna sekretarja z Ministrstva za okolje, podnebje in energijo (MOPE) mag. Tina Seršen in Uroš Vajgl, vodja Centra za energetsko učinkovitost na Institutu »Jožef Stefan« (IJS) mag. Stane Merše ter predstavnik družbe GEN energija kot investitorja v JEK2 Gorazd Slak.

 Vir: Energetska zbornica Slovenije