Začel je veljati evropski akt o umetni inteligenci, ki je prvi celovit pravni okvir o umetni inteligenci na svetu. Njegov namen je zagotoviti, da je umetna inteligenca, razvita in uporabljena v EU, zaupanja vredna in da vključuje varovalke za varstvo temeljnih pravic ljudi. Cilj uredbe je vzpostaviti usklajen notranji trg za umetno inteligenco v EU, spodbujati uvajanje te tehnologije in ustvariti spodbudno okolje za inovacije in naložbe.

Akt o umetni inteligenci uvaja v prihodnost usmerjeno opredelitev umetne inteligence na podlagi pristopa, ki temelji na varnosti proizvodov in tveganju v EU:

  • Minimalno tveganje: sem sodi večina umetnointeligenčnih sistemov. Ti sistemi zaradi minimalnega tveganja za pravice in varnost državljanov nimajo obveznosti v skladu z aktom o umetni inteligenci. Podjetja lahko prostovoljno sprejmejo dodatne kodekse ravnanja.
  • Posebno tveganje v zvezi s preglednostjo: Umetnointeligenčni sistemi, kot so klepetalni boti, morajo uporabnikom jasno razkriti, da so v stiku s strojem.
  • Umetnointeligenčni sistemi, opredeljeni kot sistemi velikega tveganja, bodo morali izpolnjevati stroge zahtevevključno s sistemi za zmanjševanje tveganja, visoko kakovostjo naborov podatkov, beleženjem dejavnosti, podrobno dokumentacijo, jasnimi informacijami za uporabnike, človeškim nadzorom ter visoko stopnjo robustnosti, točnosti in kibernetske varnosti.
  • Umetnointeligenčni sistemi, ki veljajo za očitno grožnjotemeljnim pravicam ljudi, bodo  

Akt o umetni inteligenci za dopolnitev tega sistema uvaja tudi pravila za t. i. splošne modele umetne inteligence, ki so visoko zmogljivi modeli umetne inteligence, zasnovani za opravljanje najrazličnejših nalog, kot je ustvarjanje besedila, podobnega človeku.  Večina pravil akta o umetni inteligenci se bo začela uporabljati 2. avgusta 2026. Vendar se bodo prepovedi umetnointeligenčnih sistemov, za katere se šteje, da predstavljajo nesprejemljivo tveganje, začele uporabljati že po šestih mesecih. Pravila za t. i. umetnointeligenčne modele za splošne namene pa se bodo začela uporabljati po 12 mesecih.

V premostitvenem obdobju zato začenja Evropska komisija izvajati pakt za umetno inteligenco. Razvijalce umetne inteligence poziva, naj prostovoljno sprejmejo ključne obveznosti iz akta o umetni inteligenci pred zakonskimi roki.

Države članice morajo do 2. avgusta prihodnje leto imenovati pristojne nacionalne organe, ki bodo nadzorovali uporabo pravil za sisteme umetne inteligence in izvajali dejavnosti nadzora trga. Evropski urad za umetno inteligenco bo osrednji organ za izvajanje akta o umetni inteligenci na ravni EU in bo tudi bdel nad izvrševanjem pravil za umetnointeligenčne modele za splošne namene. Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_24_4123

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji