V javni razpravi je predlog novele Gradbenega zakona (GZ-1). Namen dopolnitve je izboljšava učinkovitosti postopkov in nekaterih ukrepov, tudi s prenosom nekaterih rešitev iz Zakona o obnovi, razvoju in zagotavljanju finančnih sredstev (ZIUOPZP), ki je bil sprejet po lanskih avgustovskih poplavah. Predvideva predlog novele GZ-1 predvideva:

  1. Spremembe v okviru pogojev za začetek izvajanja gradnje in uporabe objektov

–  V primeru rekonstrukcij, ki so nujne za zmanjšanje ali odpravo posledic naravnih ali drugih nesreč in s katero se vzpostavlja prejšnje stanje obstoječega objekta, se izvaja le na podlagi prijave začetka gradnje. Gre za spremembo po vzoru ZIUOPZP in je možno ob zakonsko določenih pogojih (dopolnitev 5. člena GZ-1).

–  Predvideva ukinitev obvezne prijave gradnje enostavne stavbe (sprememba 6. člena GZ-1).

  1. Inšpekcijski nadzor

–  Usklajuje se naloge gradbenih inšpektorjev z Zakonom o izenačevanju možnosti invalidov, ker se nanaša na obstoječe objekte, ki jih je treba prilagoditi univerzalni dostopnosti (10. in 25. člen GZ-1).

  1. Projektiranje in pridobivanje mnenj

–  Določa, za katere objekte je potrebno uporabiti informacijsko modeliranje gradenj (BIM). Tako je določeno, da se izdela projektna dokumentacija s pomočjo BIM za gradnjo novih zahtevnih objektov (objekti splošnega družbenega pomena, objekti za protokolne storitve) katerih je naročnik je določen v skladu z določbami Zakona o javnem naročanju (dopolnitev 39. člena).

–  Novela GZ-1 pri izdaji gradbenih dovoljenj ureja tudi način pridobivanja mnenj mnenjedajalcev, tako da bi bil sistem učinkovitejši. S tem med drugim ureja obvezno javno dostopnost podatkov, ki so podlaga za izdajo mnenj, poenotenje rokov za podajo mnenj na 30 dni, možnost podaje mnenja na zapisnik na upravni enoti ter tiho privolitev mnenjedajalca z molkom.

Vir: Pravna služba GZS