Evropska komisija je napovedala novi, šesti naložbeni sveženj v okviru gospodarskega in naložbenega načrta EU za Zahodni Balkan, ki naj bi mobiliziral 1,2 milijarde evrov naložb. Ta sveženj bo podprl osem novih vodilnih naložb v oskrbo z vodo in sanitarne storitve, čiščenje odpadnih voda in železniški promet ter inovacije in zeleno preobrazbo v malih in srednjih podjetjih. Naložbe se bodo izvajale v tesnem sodelovanju s partnericami z Zahodnega Balkana in mednarodnimi finančnimi institucijami.

Cilj gospodarskega in naložbenega načrta EU za Zahodni Balkan (2021–2027) je v okviru strategije Global Gateway spodbuditi dolgoročno okrevanje, pospešiti zeleni in digitalni prehod ter spodbujati regionalno sodelovanje in konvergenco z EU. Doslej je EU v okviru tega načrta, ki mobilizira do 30 milijard evrov naložb, odobrila programe za mobilizacijo do 17,5 milijarde evrov naložb.

Naložbeni okvir za Zahodni Balkan je skupna finančna platforma, ki je bila vzpostavljena pred 15 leti in združuje Evropsko komisijo, finančne organizacije, države članice EU in Norveško, da bi se okrepilo sodelovanje na področju naložb javnega in zasebnega sektorja. Podpira socialno-ekonomski razvoj regije in prispeva k evropskemu povezovanju Zahodnega Balkana. Celotno sporočilo: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/sl/ip_24_3586

Vir: Evropska komisija, Predstavništvo v Sloveniji