Z marcem 2024 so zaključili dvoletni projekt »GRADBENIŠTVO 4.0« ali kratko »GRAD 4.0«. Finančna sredstva za izvedbo sta zagotovili Republika Slovenija in Evropska unija iz Mehanizma za okrevanje in odpornost, NextGenerationEU« ter partnerji na projektu GIC GRADNJE d.o.o., SRC d.o.o., Robotina d.o.o. in Sunesis d.o.o. GIC GRADNJE d.o.o. je bil vodilni partner projekta in podajalec vsebinskih smernic, potreb gradbene panoge za razvoj novih aplikacij, platform, IT podjetja pa so pomagala pri iskanju primernih tehnologij, razvoju inovativnih digitalnih orodij  in uvedbi le teh v dnevno prakso našega podjetja.

Projekt digitalne preobrazbe konzorcija »Gradbeništvo 4.0« temelji na glavnih izzivih, ki jih globalno in posledično tudi v Sloveniji zaznava in občuti gradbena panoga. Na panogo imajo velik vpliv tudi digitalne tehnologije in digitalizacija. Glavni izziv v gradbeništvu predstavlja dejstvo, da je gradbeništvo na samem repu panog po stopnji digitalizacije, da ima panoga nizko dodano vrednost in da je digitalna pismenost slaba.

Prijavljen projekt »GRADBENIŠTVO 4.0« gradi pet vsebinskih področij: Betonarna 2.0, Gradbišče 4.0, Digitalna gradbena platfoma, Digitalni delavec in Zgradba kot digitalna platforma.

Vir: GIC gradnje d.o.o.