Na seji skupščine so družbeniki Javnega holdinga Ljubljana obravnavali letna poročila Javnega holdinga Ljubljana in odvisnih družb Energetika Ljubljana, Voka Snaga in LPP za leto 2023 ter sprejeli poročilo o realizaciji investicijskih načrtov. Ob zaključku seje so se družbeniki seznanili z informacijo o poslovanju družbe Javni holding in odvisnih družb za obdobje januar – marec 2024.

 Odvisni družbi Energetika Ljubljana in Voka Snaga sta poslovali pozitivno. Negativni poslovni izid je ugotovila odvisna družba LPP predvsem zaradi višjih stroškov poslovanja. Obvladujoča družba Javni holding Ljubljana je, v skladu s sklenjeno pogodbo o obvladovanju v letu 2021, pokrila ugotovljeno letno izgubo odvisne družbe LPP, ki je tako poslovno leto 2023 zaključila brez izgube. Družba Javni holding Ljubljana je, po pokrivanju ugotovljene letne izgube odvisne družbe LPP, realizirala negativni poslovni izid v višini 3,7 mio EUR. Konsolidirani čisti poslovni izid leta 2023, kjer so vključeni rezultati vseh družb v skupini Javni holding Ljubljana, je pozitiven v višini 11,3 mio EUR.

Družbeniki so sprejeli poročilo o realizaciji investicijskih načrtov družb v skupini v letu 2023. Vrednost realiziranih investicijskih nalog financiranih s sredstvi družb je znašala 68,0 mio EUR, od tega 19,5 mio EUR za postavitev plinsko-parne enote (PPE-TOL). V septembru 2023 je bil s pričetkom vročih zagonov dosežen pomemben mejnik pri izgradnji tega objekta, zagon in redno obratovanje PPE-TOL pa ostaja prva prioriteta družbe.

S 70,4-odstotnim deležem ločeno zbranih odpadkov Ljubljana ostaja evropska prestolnica z najvišjim deležem ločeno zbranih odpadkov ter primer dobre prakse v evropskem in svetovnem merilu, pri čemer je strošek za ravnanje z odpadki med najnižjimi v državi. Voka Snaga z Energetiko Ljubljana sodeluje pri projektu TEO Ljubljana in pripravlja podlage za projekt Termična predelava blata iz komunalnih čistilnih naprav.

LPP je veliko aktivnosti namenil tudi testiranju in pripravam za prehod na avtobuse s pogonom na vodik in električno energijo.

Vir: Mestna občina Ljubljana